OECD: lassul idén a világgazdaság növekedése


2019. máj 22. írta: Takarék
OECD: lassul idén a világgazdaság növekedése

Rontotta idei világgazdasági növekedési előrejelzését a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden ismertetett prognózisában. Az OECD - évente kétszer kiadott - előrejelzésében a tavalyi 3,5 százalék után az idei évre 3,2 százalékos, 2020-ra pedig 3,4 százalékos világgazdasági növekedést jelzett előre, több évtizede legalacsonyabb munkanélküliségi ráta mellett. Az OECD előző, novemberi előrejelzésében az idei évre nagyobb, 3,5 százalékos, a tavaly májusi becslésében még ennél is jelentősebb, 3,9 százalékos világgazdasági növekedést várt. Magyarország esetében az OECD elemzői arra számítanak, hogy az inflációs nyomások növekedésének közepette idén 3,9 százalékkal, jövőre

Tovább

Patai Mihály az új tőzsdeelnök


2019. máj 22. írta: Takarék
Patai Mihály az új tőzsdeelnök

Patai Mihályt, a Magyar Nemzeti Bank alelnökét választotta meg a Budapesti Értéktőzsde új elnökének a BÉT közgyűlése kedden, a vezérigazgató továbbra is Végh Richárd - közölte a tőzsde az MTI-vel.

A közlemény szerint a közgyűlés határozott arról is, hogy a BÉT nem fizet osztalékot, a 2018-as 297 millió forintos adózott eredményt teljes egészében piacfejlesztési tevékenységébe forgatja vissza. A BÉT mintegy 2,5 milliárd forint bevételre tett szert tavaly. Egy éve adózott nyeresége 176,3 millió forint volt, osztalékot a tőzsde tavaly sem fizetett. A közlemény idézi Patai Mihályt, aki szerint a tőzsde a jövőben is fontos eszköze lesz a gazdaságfejlesztésnek, valamint a versenyképességi fordulatnak, és az MNB továbbra is

Tovább

2021-től szigorodik az energetikai követelmény


2019. máj 22. írta: Takarék
2021-től szigorodik az energetikai követelmény

Szorítja az éptőipart és az építtetőket a 2021-től bevezetésre kerülő már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely legalább „közel nulla energiaigényű”. A Trend FM Délutáni Monitor című műsora Incze Zsombort a Takarék Index projektvezetőjét kérdezte a részletekről.

2021. január 1-je után már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely legalább „közel nulla energiaigényű”, azaz energiahatékonysága eléri a költséghatékonyság szintjét, valamint legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ, vagyis legalább BB energetikai osztályú besorolást kap. Az energetikai szabályok szigorodása a felújításokat és bővítéseket

Tovább

A technológiai forradalom a pénzügyi rendszereket is átalakítja


2019. máj 21. írta: Takarék
A technológiai forradalom a pénzügyi rendszereket is átalakítja

A tőzsdét és a kötvénypiacot jelenleg kevéssé használja ki a vállalati szféra - mondta az MNB ügyvezető igazgatója a 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén. Virág Barnabás a fenntarthatóságról szóló tanácskozáson kiemelte: a következő időszak kihívásait nézve fontos kérdés, hogy az újabb és újabb technológiai váltásokat ki finanszírozza majd. Példaként a zöld beruházásokat, a zöld energia pénzügyi támogatását említette. A versenyképességről szóló beszélgetésen Máté Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese azt mondta: a tőkepiacnak először a magánpiacra kell összpontosítania.

Tovább

Nyelvvizsgahitel: íme a csábító apró betűs részek!


2019. máj 21. írta: Takarék
Nyelvvizsgahitel: íme a csábító apró betűs részek!

Október 1-től nyelvtanulási diákhitelt igényelhetnek az egyetemista vagy főiskolás hallgatók. Ha a hitelt felvevők sikeres nyelvvizsgát tesznek, a törlesztéskor az állam átvállalja a kamatot - a részletekről a Diákhitel Központ vezérigazgatója, Bugár Csaba beszélt az InfoRádióban . A hitelt a Diákhitel Direkt felületen lehet igényelni, papíralapon kell benyújtani az ügyfélszolgálaton, a Takarékszövetkezeteken vagy a bankokon keresztül, illetve az adott felsőoktatási képzési hely tanulmányi osztályán keresztül.

Tovább

A nagy cégek sikeresek az élelmiszerexportban


2019. máj 20. írta: Takarék
A nagy cégek sikeresek az élelmiszerexportban

Az élelmiszeriparba 2014 óta érkező támogatások összege meghaladta a 300 milliárd forintot, az ágazat fejlődő pályára állt, nyeresége pedig csaknem a duplájára nőtt az öt évvel ezelőttihez képest – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Termék Nonprofit Kft. konferenciáján, írja a Világgazdaság.

Tovább