Nőtt a háztartások vagyona


2018. aug 17. írta: Takarék
Nőtt a háztartások vagyona

2018 II. negyedév végére 49.935 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, ami 1.339 milliárd forintos növekedés az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 3.954 milliárd a gyarapodás. A háztartások kötelezettségeinek szintje 8.737 milliárd forintra nőtt 168 milliárd negyedéves növekedéssel, míg az éves változás 183 milliárd forint emelkedés. Így a kettő eredményeként a nettó pénzügyi vagyon 1.171 milliárdos negyedéves növekedéssel 41.198 milliárd forintra nőtt.

A vagyonnövekedésben tranzakciós alapon jelentős szerepet játszott, hogy a lakosság továbbra is kiugró mértékben halmozza fel a készpénzt, brutális mértékben, 297 milliárd forinttal növekedett az állomány negyedév alatt, ezen felül 278

Tovább

Megkezdődött a dolgozók hazacsábítása


2018. aug 17. írta: Takarék
Megkezdődött a dolgozók hazacsábítása

Csaknem 300 ezer fővel bővíthető még a magyar munkaerőpiac a TAKARÉKBANK elemzője szerint - í rja a VILÁGGAZDASÁG.

A foglalkoztatottak száma már rekordot döntött, és közelít a 4,5 millióhoz Magyarországon, ám vannak még rétegek, amelyek potenciális munkaerő-tartalékot képeznek. A 20–64 éves korosztályban a foglalkoztatási ráta 74,5 százalék; míg a férfiaknál ez a mutató 82, addig a nőknél csupán 67,1 százalék a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A Takarékbank elemzője, Horváth András a Világgazdaságnak azt mondta: a foglalkoztatás markáns bővülése egyrészt a gazdaság erősödésének, másrészt a munkaerőhiánynak a következménye, valamint több olyan intézkedésnek – mint például az EKÁER vagy az

Tovább

Alacsony a valós inflációs nyomás


2018. aug 17. írta: Takarék
Alacsony a valós inflációs nyomás

Ugyan a fogyasztói árindex az első számú tényező a jegybank döntéshozatalakor, mégis az átmeneti hatásoktól tisztított indikátorok mutatják meg a középtávú trendeket a monetáris tanácsnak – írja a Világgazdaság.

Az alapmutatók lassan megközelíthetik a fő inflációs adatot – véli a TAKARÉKBANK elemzője. A dohány-termékek jövedéki adójának további emelése inkább felfelé húzza a fő számot, az üzemanyagok árának alakulását pedig a nemzetközi trendek és a dollárárfolyam határozza meg. Suppan Gergely szerint, ha nem lesz újabb markáns üzemanyagár-emelkedés, akkor a bázishatások miatt az év végére és a jövő év közepére csökkenhet a fő inflációs szám, így közeledhet a két mutató egymáshoz.

Tovább

Szükséghelyzetben nagy segítség a személyi kölcsön


2018. aug 17. írta: Takarék
Szükséghelyzetben nagy segítség a személyi kölcsön

Számos élethelyzet van, amire nem vagyunk felkészülve. Például összetörik az autó, villámcsapás miatt tönkremennek a műszaki cikkek, vagy a nyár közepén mondja fel a szolgálatot a légkondicionáló. Nemcsak e helyzetek anyagi rendezéséhez jöhet jól a személyi kölcsön, hanem egy esküvő költségeinek a fedezéséhez is - jelentette ki Illés Zoltán. A TAKARÉK CSOPORT központi bankja, a Takarékbank Üzletfejlesztési Igazgatóságának ügyvezető igazgatójával beszélgetett a Pénzcentrum.hu a piaci szegmens aktualitásairól.

A legfrissebb statisztikák szerint komoly az érdeklődés a személyi kölcsönök iránt. Miért lett az elmúlt egy-két évben újra slágertermék ez a konstrukció?

Alapvetően a fogyasztás bővülése miatt, amit a

Tovább

Vesztettek népszerűségükből a rizikós hitelek


2018. aug 15. írta: Takarék
Vesztettek népszerűségükből a rizikós hitelek

Erős fél évet zárt a magyarországi lakáspiac: az első hat hónapban a bankok közel 400 milliárd forint összegben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, éves összevetésben 36 százalékos az emelkedés – derül ki a BankRáció.hu jegybanki és saját adatokon alapuló összeállításából, írja a VILÁGGAZDASÁG.

„A féléves számok tulajdonképpen nem meglepők, a havonta érkező adatokból már látni lehetett, hogy bőven 30 százalék feletti növekedés lesz az új lakáshitelek piacán. Az emelkedés részben a lakáspiaci élénkülés, ezen belül a használt és új lakások iránti kereslet következménye. Szerepet játszik a bő-vülésben az állami lakástámogatási rendszer és a nettó reálbérek jelentős emelkedése is” – mondta

Tovább

Nem kell aggódnunk a bankbetétünk miatt


2018. aug 15. írta: Takarék
Nem kell aggódnunk a bankbetétünk miatt

Biztonságos, ha bankbetétbe helyezzük a pénzünket? És mi van, ha valami történik a bankkal? Ezekre a kérdésekre kapunk most választ - írja a Blikk.

- Lakást adtunk el, az új otthonunk megvételéig több hónapra bankbetétbe tennénk a vételárat. Ki védi meg a pénzünket, ha netán baj történne a bankkal? – érdeklődött G. László Gyömrőről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőitől. Válaszában Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője, a Blikk jegybankára összefoglalta a témában a legfontosabb tudnivalókat is.

Itthon az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig, azaz több mint 30 millió forintig vállal garanciát az ügyfelek – magánszemélyek, cégek, civil szervezetek stb. –

Tovább