Az állami támogatás hozta a csúcsot a lakásépítésben


2020. feb 26. írta: Takarék
Az állami támogatás hozta a csúcsot a lakásépítésben

A KSH közlése szerint tavaly 21 127 új lakás épült Magyarországon, 20 százalékkal több, mint egy éve. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építhető lakások száma 35 123 volt, 4,3 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban.

Suppan Gergely , a TakarékBank vezető elemzője kiemelte: az elmúlt 3 évben (a lakásáfa csökkentése és a csok kiterjesztése óta) több mint megháromszorozódott a lakásépítési engedélyek, és kétszeresére nőtt az átadások száma. 2016 eleje óta az engedélyek száma 141 398, az átadásoké 63 191 volt, azaz 78 207-tel több engedélyt adtak ki, mint amennyi lakás épült, ami tükrözi a kivitelezések csúszását.

Így szerinte az idén még magas lehet a lakásátadások száma a korábban

Tovább

MNB: nem változott az alapkamat és a kamatfolyosó sem


2020. feb 26. írta: Takarék
MNB: nem változott az alapkamat és a kamatfolyosó sem

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott sem az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón kedden. Elemzők nem vártak változást kedden a monetáris kondíciókban. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

A monetáris tanács legközelebb a márciusi Inflációs jelentés keretében fogja átfogóan értékelni a makrogazdasági folyamatokat, és arra alapozva határozza meg, milyen mértékű lépés szükséges az inflációs cél elérése érdekében. Amennyiben az inflációs kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi, kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni - írta a tanács a keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

Suppan Gergely , a TakarékBank vezető elemzője

Tovább

Napokon belül indul az azonnali fizetés rendszere


2020. feb 26. írta: Takarék
Napokon belül indul az azonnali fizetés rendszere

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) 2020. március 2-án indul el. Az új, nemzetközi mércével is rendkívül korszerű rendszer lehetővé teszi, hogy egy legfeljebb tízmillió forintos elektronikus úton benyújtott egyedi belföldi forintátutalás pár másodperc alatt célba érjen, éjjel-nappal, az év minden napján, hétvégén és ünnepnapokon is.

A rendszer indulására a Magyar Takarék blog cikksorozatot jelentet meg, amelyben az azonnali fizetési rendszerrel kapcsolatos érdekességeket, tudnivalókat gyűjtjük csokorba. Kövessen minket, nehogy lemaradjon valamilyen fontos információról!

blog_86.jpg

Tovább

Goldman: lassulás jön Amerikában a koronavírus miatt


2020. feb 25. írta: Takarék
Goldman: lassulás jön Amerikában a koronavírus miatt

A koronavírus miatt évi 1,2%-ra csökkentette az USA gazdaságának első negyedéves növekedésére vonatkozó előrejelzését a Goldman Sachs, hozzájárulva a romló részvénypiaci hangulathoz. A befektetési bank elemzői szerint mindössze 1,2%-kal növekedhet a koronavírus miatt az amerikai gazdaság, sokkal kisebb mértékben, mint a negyedik negyedéves évi 2,1%-os, illetve a 2019 egészében mért 2,3%-os növekedés. A Goldman Sachs előzőleg 1,4%-os növekedést jelzett előre Amerika számára, és a második negyedévre még most is meglehetősen optimisták, 2,7%-os növekedést jeleznek előre.

Időközben 11 bankfiókot zár be Észak-Olaszországban az Intesa Sanpaolo, miután az olasz kormány több mint 50 ezer embert helyezett karantén alá. Pár nap alatt

Tovább

Indul a földeladás


2020. feb 25. írta: Takarék
Indul a földeladás

Nagyszabású földértékesítési programot indít a Nemzeti Földügyi Központ és az Agrárminisztérium, közölte a tárca hétfőn. Összesen több mint 13 ezer darab, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdetnek meg eladásra március elején. A meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés pedig elektronikus úton zajlik.

A földértékesítési program első ütemében 2020. március 2-án 6540 darab ingatlant kínálnak eladásra nyilvánosan, melyekre 30 napig lehet vételi ajánlatot tenni. Az NFK célja az első fázisban az összesen mintegy 5000 hektár állami föld értékesítése, mely program az ország 1723 települését érinti.

shutterstock_590082866.jpg

Tovább

Keretszerződést kötött az Európai Bizottság és a Magyar Fejlesztési Bank


2020. feb 25. írta: Takarék
Keretszerződést kötött az Európai Bizottság és a Magyar Fejlesztési Bank

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is részt vesz az alternatív üzemanyagok felhasználását és az európai vasúti forgalomirányítási rendszer telepítését támogató, összesen 198 millió eurós pályázat lebonyolításában az Európai Bizottsággal kötött keretszerződés értelmében.

Az MFB hétfői közleményében felidézte, hogy az Európai Bizottság tavaly novemberben hirdette meg az alternatív üzemanyagok felhasználását és az európai vasúti forgalomirányítási rendszer telepítését támogató pályázati konstrukciót. A pályázat keretében összesen 198 millió eurót bocsátanak rendelkezésre vissza nem térítendő támogatás formájában vegyes finanszírozású projektek támogatására.

A pályázati konstrukció lényege, hogy a

Tovább