Várhatóan nem szigorít az MNB


2018. júl 20. írta: Takarék
Várhatóan nem szigorít az MNB

Szeptemberben vizsgálhatja felül az MNB az inflációs folyamatokat, és leghamarabb ekkor módosíthatnak a nem konvencionális eszközökön. A Világgazdaság által megkérdezett elemzők egybehangzó véleménye szerint nem lép a szigorítás útjára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a jövő keddi kamatdöntő ülésén.

A nem konvencionális eszközök visszavonására sem számítanak a szakértők, ezzel kapcsolatban Suppan Gergely , a Takarékbank vezető elemzője úgy nyilatkozott a lapnak, hogy jövő év elejétől, lépcsőzetesen vonhatja vissza a jegybank ezen intézkedéseit.

Tovább

Jöhet a számladíj-összehasonlítás


2018. júl 20. írta: Takarék
Jöhet a számladíj-összehasonlítás

A transzparens tételekben erősítheti a versenyt az a kormányrendelet, amely egységesítené és összehasonlíthatóvá tenné a számlaszolgáltatásokat. Ám ennek az az ára, hogy az ügyfelek kevesebb egyénre szabott kedvezménnyel találkozhatnak, így egyeseknek drágulhatnak is a banki költségei - írja a Világgazdaság.

A hitelintézetek számlanyitási, számlavezetési feltételei valóban rendkívül bonyolultak, átláthatatlanok, néha-néha még egy pénzügyi szakembernek is kihívás a számlaajánlatok értelmezése, összehasonlítása – értenek egyet a lépéssel a Takarékbanknál . A hitelezés és a betétek analógiájára az összehasonlításhoz szerintük megfelelő lehet a tervezet bevezetése, hiszen a most alkalmazott teljes hiteldíjmutató

Tovább

Gyorsult az infláció az euróövezetben


2018. júl 19. írta: Takarék
Gyorsult az infláció az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán azt közölte végleges adatként, hogy a 19 országot tömörítő eurózónában 2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly júniushoz képest a májusi  1,9 százalék után. A 28 tagú unióban a júniusi fogyasztói árak májushoz hasonló mértékben, 2 százalékkal nőttek.

Az előző hónaphoz képest az euróövezetben és az unióban egyaránt 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban.

Az EU-ban a legalacsonyabb éves rátát Írországban (0,7 százalék),  Görögországban (1 százalék) és Dániában (1,1 százalék) mérték, míg a legnagyobbat Romániában (4,7 százalék), Észtországban (3,9 százalék) és Magyarországon (3,2 százalék). Az euróövezetben a gyakran

Tovább

Jövőre indul a Modern falvak program és elkészül Budapest 10 éves terve is


2018. júl 19. írta: Takarék
Jövőre indul a Modern falvak program és elkészül Budapest 10 éves terve is

Jövőre 135 milliárd forintot fordítanak az összesen 3500 milliárdos Modern Városok Programra, és megkezdődik a Modern falvak program végrehajtása is - jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára ma.

Orbán Balázs azt mondta, a falvak fejlesztésének fő célja a jobb életminőség és a kiszámíthatóbb jövő. Megjegyezte, a lakosság több mint negyede falvakban él. Az alapkoncepciót széles társadalmi párbeszédet követően készítik majd el ez év végéig, és ennek megfelelően kezdik végrehajtani "a vidék legnagyobb fejlesztési programját". 

Tovább

KSH: 21 százalékkal nőttek a k+f ráfordítások 2017-ben


2018. júl 19. írta: Takarék
KSH: 21 százalékkal nőttek a k+f ráfordítások 2017-ben

A tavalyi évben 517 milliárd forint volt a kutatás-fejlesztésre (k+f) fordított összeg Magyarországon, ami a GDP 1,35 százalékának felel meg. A k+f-ráfordítások folyó áron 21 százalékkal, 90 milliárd forinttal nőttek az előző évi, alacsony bázishoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatokra épülő legfrissebb elemzéséből. A kiugróan magas emelkedéshez nagymértékben hozzájárult a 2016 végén kiutalt pályázati összegek 2017-ben történt felhasználása - tette hozzá a KSH.

Az előző évben a k+f ráfordítások a GDP 1,22 százalékát tették ki, a kutatás-fejlesztésre költött 427 milliárd forint 8,8 százalékkal elmaradt a 2015. évitől. A k+f ráfordítások uniós átlaga 2016-ban a GDP 2,03

Tovább

Nem nagyon kell a hitelkártya


2018. júl 19. írta: Takarék
Nem nagyon kell a hitelkártya

Az olcsóbb finanszírozást biztosító, jól pörgő személyikölcsön-piac miatt mélypontra jutott a hitelkártyakeretek kihasználása – még a kamatmentes időszakban is - írja a Világgazdaság.

A növekvő hitelfelvételi kedv ellenére még nem látszanak az áttörés jelei a magyarországi hitelkártyapiacon: mind a kibocsátott plasztikok száma, mind a nyilvántartott követelések állománya stagnált vagy csökkent a legfrissebb elérhető statisztikák szerint – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank által nyilvántartott hitelkártya-követelések állománya 2018 májusában többéves mélyponton, 154,9 milliárd forinton járt, ami ugyan csak 1 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, ám a 2015. májusinál 23 százalékkal

Tovább