Az MNB elindítja a fix kamatozású növekedési hitelprogramot


2018. sze 19. írta: Takarék
Az MNB elindítja a fix kamatozású növekedési hitelprogramot

A jegybank fix kamatozású növekedési hitelprogramot (nhp fix) indít 2019-ben a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi lehetőségének további javítására, főként az alacsony kamatozású, hosszabb lejáratú hitelek elterjedése érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank a honlapján kedden.

A közlemény szerint az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít majd a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább kkv-nak, új beruházások forint alapú finanszírozására. A program 1000 milliárd forintos kerettel indul.

Egy vállalkozás maximum 1 milliárd forint hitelhez juthat majd a program keretében. A forinthitelek törlesztési ideje minimum három, maximum 10 év lehet.

Tovább

Az MNB elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról


2018. sze 19. írta: Takarék
Az MNB elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról

Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén. Az MNB ugyanakkor bejelentette, hogy felkészült monetáris politikájának óvatos és fokozatos normalizálására az inflációs cél fenntartható elérése érdekében, eszköztárát átalakítja.

Suppan Gergely, a TAKARÉKBANK elemzője (képünkön) kiemelte: a monetáris tanács közleményének hatására érdemben erősödött a forint, emelkedtek az állampapír-hozamok, mivel a monetáris politikai célú kamatcsere ügylet (MIRS-eszközök), valamint a jelzáloglevél-vásárlási program kivezetése lényegében a laza monetáris politika normalizálódásának első lépése. Így a monetáris politika a jövő év elejétől már kevésbé lesz támogató - tette hozzá,

Tovább

Mélyrepülésben a hazai részvények


2018. sze 18. írta: Takarék
Mélyrepülésben a hazai részvények

A nemzetközi trenddel szemben hatalmasat esett a hazai részvénypiac a múlt héten. Ennek elsődleges oka az Európai Parlament szavazása arról, hogy megindítsák az úgynevezett hetedik cikkelyt hazánk ellen – idézi a TAKARÉKBANK heti pénzpiaci összefoglalóját az Origo.

A szavazás eredményének ugyanakkor semmilyen rövid távú gazdasági következménye nincs, az eljárás igen hosszadalmas, végül pedig szinte teljesen kizárt, hogy sikerrel záruljon, így hosszabb távon sem kell következményekkel számolni. Mindezek tükrében teljesen indokolatlan a hazai részvények mélyrepülése, mivel sem a hazai gazdaság, sem az egyes vállalatok fundamentumai, illetve kilátásai nem módosultak, így azok mind nemzetközi összehasonlításban, mind saját

Tovább

MNB - Néhány óra, és eldől, most lép-e a jegybank


2018. sze 18. írta: Takarék
MNB - Néhány óra, és eldől, most lép-e a jegybank

Az nem kérdés, hogy a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülésén változatlan szinten tartja az irányadónak nevezett kamatot, annak kapcsán viszont már megosztottak a Portfolio által megkérdezett elemzők, hogy elárul-e valamit a jegybank a nem konvencionális eszköztárának kivezetésével kapcsolatban. A nemzetközi kamatkörnyezet folyamatos szigorodása miatt hamarosan lépnie kell az MNB-nek, csak az a kérdés, hogy mikor jön el a piaci szereplők által már hónapok óta várt kommunikációs fordulat.

Az elemzők többsége abban egyetért, hogy az "irányadónak mondott", jelenleg 0,9%-os kamatot 2020-ban kezdheti el emelni a jegybank, közben viszont jövőre folyamatosan emelkedhetnek a bankközi kamatok: a Bubor várhatóan jövő év végére eléri az

Tovább

Októbertől szigorítja a hitelfelvételt a jegybank


2018. sze 17. írta: Takarék
Októbertől szigorítja a hitelfelvételt a jegybank

Októbertől szigorodnak az adósságfék szabályok, hatályba lép ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete, amely a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél a mostaninál alacsonyabb eladósodottságot enged meg a jövedelem mértékéhez képest.  

A módosított jövedelemarányos törlesztő részlet-mutató (jtm) szabályozásról szóló rendeletet alapján az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztő részleteinek összege október 1-jétől nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát. Öt évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghitelek esetében az arány a rendszeres havi nettó

Tovább

Takarékbank: Emelkedéssel zártak a távol-keleti tőzsdék


2018. sze 17. írta: Takarék
Takarékbank: Emelkedéssel zártak a távol-keleti tőzsdék

Néhány kivétellel emelkedéssel zártak a távol-keleti tőzsdék a péntek reggeli órákban, az optimizmust az táplálta, hogy folytatódhatnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások - írják a Takarékbank elemzői.

 

Szerintük a japán indexek 1,1-1,2 százalékkal, a Hong Kong- i Hang Seng 1 százalék, a koreai tőzsde 1,3 százalékkal emelkedett, míg a kínai tőzsdék kismértékű, vegyes irányt mutattak. 0,3-0,4 százalék körüli emelkedéssel nyithatnak a meghatározó európai tőzsdék a reggeli határidős részvényindexek alapján. Pénteken néhány amerikai adat mellett továbbra is a kereskedelmi háborúval kapcsolatos hírek befolyásolhatják az amúgy óvatosan optimista hangulatot. Felpattanhat a hazai tőzsde is az elmúlt napok

Tovább