MNB: még sok a teendőjük a bankoknak a digitalizációban


2018. nov 14. írta: Takarék
MNB: még sok a teendőjük a bankoknak a digitalizációban

A magyar bankok lemaradtak a digitalizációban, még régiós összehasonlításban is sereghajtónak számítanak – szemléz a Portfolio.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési jelentésében. Az MNB szerint ennek oka, hogy a válság után magas volt a magyar bankok nem teljesítő hitelállománya, ami gyengítette a jövdelmezőségüket, jelentős értékvesztés-képzés csökkentette a bankok tőkepufferét, a humánerőforrások nagyrészt a válság kezelésével voltak lekötve.

A digitalizációban történő lemaradás miatt a bankok költségei is jelentősen magasabbak, mint a régió más országainál tapasztalható: ha a külföldi leánybankok és működési költségeket és tranzakciós illetéket is számoljuk, a bankok eszközarányos működési

Tovább

Vonzóbb a nyugdíj mellett a munka


2018. nov 14. írta: Takarék
Vonzóbb a nyugdíj mellett a munka

Egyszerűsödik a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása januártól. Ugyanakkor a szövetkezeti forma az idős munkavállalóknak rugalmasságot, a cégeknek pedig költségmegtakarítást jelent  -  írja a Világgazdaság.

Kedvezőbbé válik a nyugdíjasok foglalkoztatása januártól. A munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjas után a munkaadónak nem kell majd szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetnie. A dolgozó nyugdíjasnak pedig nem kell majd egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot lerónia, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót. Az utóbbi csaknem másfél évben ezek a kedvezmények a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetekre vonatkoztak.

Tovább

A fix kamatozású lakáshitel-konstrukciók a legnépszerűbbek


2018. nov 14. írta: Takarék
A fix kamatozású lakáshitel-konstrukciók a legnépszerűbbek

Öt vagy tíz éven át azonos havi törlesztőrészletet garantáló, bizonyos időközönként – általában félévenként – változó kamatozású jelzáloghitelek, valamint Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) egyaránt elérhető a Takarék Csoportnál, mind lakásvásárlási, -építési célra, mind szabad felhasználásra.

Közel másfélszer több, 73 milliárd forint értékű jelzáloghitelt folyósított a Takarék Csoport az idei év első háromnegyedében, mint 2017 azonos időszakában. Egy-egy ügyfél átlagosan 12-13 millió forintot igényelt a Takarék Kereskedelmi Banknál, míg 8-10 millió forintot a takarékszövetkezeteknél.

A legnépszerűbbek a fix, 5 vagy 10 éves kamatozású konstrukciók és az MFL-hitelek, ezeket a Takarék

Tovább

Hasít a magyar gazdaság


2018. nov 14. írta: Takarék
Hasít a magyar gazdaság

A harmadik negyedévben a várakozásoknál jóval gyorsabban, 4,8%-kal nőtt a hazai GDP, míg az eggyel kevesebb munkanap miatt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedés kereken 5% volt. A GDP – szezonálisan és naptárhatással kiigazítva - 1,2%-kal bővült az előző negyedévhez képest, ami megfelelt a Takarékbank várakozásainak.

A gazdaságot döntően a piaci szolgáltatások és az építőipar kirobbanó növekedése húzta, a kellemes meglepetést pedig a tavalyinál nagyobb kukorica, napraforgó és szőlőtermés okozhatta. Az ipar teljesítménye alig járult hozzá a növekedéshez, mivel a szeptembertől bevezetett új károsanyag-mérési szabályzatok (WLTP) visszafogta az ágazat teljesítményét, azonban amint az autógyártók

Tovább

Nemsokára bezárul az új MFB hitelkonstrukció


2018. nov 13. írta: Takarék
Nemsokára bezárul az új MFB hitelkonstrukció

Legkésőbb 2018. december 28-ig fogadnak be hitelkérelmeket a kísérleti jelleggel indult Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció programba. Az MFB által meghirdetett hitelprogram elsősorban olyan vállalkozások számára nyújt segítséget, amelyek méretükből vagy korukból eredendően a kereskedelmi banki piacról nem juthatnának hitelhez. A keretösszeg 70 milliárd forint, a cégek akár 100 millió forintra is szert tehetnek.

Idén júniustól lehet igényelni a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kísérleti jelleggel meghirdetett Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukciót. A hitel azoknak a vállalkozásoknak segít, amelyek jelentős kockázatot jelentő finanszírozási igényét a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni.

Tovább

Négy százalék felett nőhetett a GDP


2018. nov 13. írta: Takarék
Négy százalék felett nőhetett a GDP

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint éves alapon 4,3 százalékkal nőtt a magyar gazdaság a harmadik negyedévben, míg az április–júniusi időszak óta 0,8 százalékkal bővült a GDP. Az elemzői előrejelzések összesítése szerint idén 4,4 százalék, jövőre 3,5 százalék lehet a növekedés mértéke, ezek az előrejelzések megegyeznek a Magyar Nemzeti Bank prognózisával, a kormány várakozásától azonban mindkettő elmarad.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője úgy látja, az építőipar nagy hajrája a harmadik negyedéves növekedéshez 0,7, az éves bővüléshez 1,2 százalékponttal járulhatott hozzá.

Tovább