Meghaladta a 300 milliárd forintot az agrárhitel garancia alapítvány által biztosított hitelállomány


2018. okt 18. írta: Takarék
Meghaladta a 300 milliárd forintot az agrárhitel garancia alapítvány által biztosított hitelállomány

Több mint háromszorosára nőtt az utóbbi öt évben, és meghaladta a 300 milliárd forintot az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezességvállalással biztosított hitelállománya az uniós COSME viszont garancia program keretében - mondta Herczegh András, az alapítvány ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Herczegh András elmondta, hogy a COSME program által viszontgarantált alapítványi kezességet a vállalkozások forgóeszköz-, folyószámla- és beruházási hitelhez, valamint bankgaranciához is igénybe vehetik. A program 9 bank és 5 TAKARÉKSZÖVETKEZET ügyfeleit juttatta eddig hitelhez, a héten eléri az ezret, az év végére pedig várhatóan megduplázódik.

Tovább

Hazánk a 48. a Világgazdasági Fórum listáján


2018. okt 18. írta: Takarék
Hazánk a 48. a Világgazdasági Fórum listáján

Előrébb léptünk a versenyképességi listán, szakértők szerint a további javulást több állami cég tőzsdei megjelenése is előidézhetné – írja a VILÁGGAZDASÁG.

Magyarország 12 helyet előrelépve a 48. helyezett a davosi székhelyű Világgazdasági Fórum (WEF) idei versenyképességi listáján a mért 140 ország közül. A WEF az idei rangsorát új módszertan alapján publikálta: a felmérésben összesített indikátorok köre erősen átalakult, és nőtt az objektív statisztikai adatok súlya.

Az innovációs források növelése és hatékony felhasználása a kulcs a versenyképesség számottevő javításában – mondta a VILÁGGAZDASÁGNAK Horváth András, a TAKARÉKBANK elemzője. Jó iránynak tartja, hogy az erőforrásokat, célokat

Tovább

Nagyon viszik a hiteleket


2018. okt 17. írta: Takarék
Nagyon viszik a hiteleket

Jelentős felívelés rajzolódik ki a lakáshitelezésben, a tavalyi erős első fél évhez képest is 40 százalékkal nagyobb összegben engedélyeztek kölcsönfelvételt 2018 első hat hónapjában. A statisztikai hivatal összegzése szerint az átlagos futamidő meghaladja a 15 évet – írja a MAGYAR IDŐK.

A 2018-as új minősítési kategóriák alapján a teljesítő kölcsönök aránya meghaladta a 95 százalékot, a nem teljesítőké alig több mint négy százalék volt. Az év közepére 15,3 évre emelkedett az átlagos futamidő. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2013 és 2018. június 30. között a Nemzeti Eszközkezelő 32 878 fedezeti lakóingatlant vásárolt meg, amelyekből 732 vétel zajlott 2018 első felében.

Tovább

Az MNB tízszeresére emelte az aranytartalékát


2018. okt 17. írta: Takarék
Az MNB tízszeresére emelte az aranytartalékát

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, ezzel az aranykészlet nagyságát a 70 évvel ezelőtti historikus szintre emelte - jelentette be a jegybank kedden.

A döntéssel 2018. októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára, azaz tízszeresére emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár. A nemzetközi tartalékon belül az aranytartalék aránya ezzel 4,4 százalékra emelkedett, ami megfelel a nem-euróövezeti közép-kelet-európai országok átlagának - olvasható a jegybank honlapján.

1986 óta most először vásárolt újra aranyat az MNB. Az aranytartalék emelésére és fizikai formában történő hazaszállítására 2018 októberének első felében került sor.

Tovább

Díjnet: egyre többen váltanak elektronikus számlára


2018. okt 17. írta: Takarék
Díjnet: egyre többen váltanak elektronikus számlára

Szeptemberben az átlagosnál mintegy 25 százalékkal több új felhasználó regisztrált a Díjnetre, egy hónap alatt több mint 18 ezer elektronikus számla regisztrációt kezdeményeztek a rendszerben - közölte a cég kedden az MTI-vel.

A Díjnetre történt e-számla regisztrációk száma azt követően  nőtt jelentősen, hogy szeptember elején a Nemzeti Közművek áramszolgáltatója is csatlakozott a független e-számlakezelő rendszer jelenleg már 30 különböző szolgáltatót számláló partnerei közé.

Az ügyfelek az online kezdeményezhető szolgáltatóváltást, illetve az azt követő egyszerű jóváhagyást követően már automatikusan elektronikusan fizethetik be villanyszámlájukat is. Az átszerződés a fogyasztó számára nem jár további

Tovább

A jövő év közepéig nem várható a monetáris kondíciók szigorítása


2018. okt 17. írta: Takarék
A jövő év közepéig nem várható a monetáris kondíciók szigorítása

Nem módosított az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén, és a kamatfolyosó sem változott - közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI-vel.

Suppan Gergely, a TAKARÉKBANK vezető elemzője szerint a jövő év közepén először a nem-konvencionális eszközök visszavonására, illetve az egynapos kamatok (kamatfolyosó) lassú emelésére kerülhet sor. Úgy vélte, az alapkamat lassú, fokozatos növelése 2020 közepén kezdődhet el.

A tartósan laza monetáris kondíciókat a nemzetközi környezet egyre kevésbé támogatja, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed fokozatosan emeli a kamatokat, illetve az idén decemberig folytatódik az Európai Központi Bank (EKB) eszközvásárlási programja havi 15 milliárd eurós összeggel

Tovább