Pillantás egy legenda kalandos életútjába
2021. szeptember 13. írta: Takarék

Pillantás egy legenda kalandos életútjába

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Kittenberger Kálmánról szóló filmet.

A nemzetközi hírű természettudós, vadász, Afrika-kutató, író-főszerkesztő Kittenberger Kálmán páratlan kalandokkal teli életébe nyújt betekintést az a játékfilmes dokumentumfilm, amelyet az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából mutattak be az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A világkiállítás megrendelésére, a Takarékbank támogatásával készült tévéfilmben Bodrogi Gyula, a nemzet színésze alakítja a címszereplőt.

Kittenberger Kálmán kalandos életét a nagyközönség Fekete István regényéből ismerheti, a most elkészült film is barátságukon keresztül mutatja be, milyen ember volt, és milyen hatalmas életművet hagyott maga után. Kittenberger Kálmán a 20. század első évtizedeiben, szerény körülményei ellenére olyan helyekre jutott el Afrikában, ahol fehér ember még nem járt. Gyakran szenvedett a maláriától, az éhségtől és a szomjúságtól, a nagyvadakkal való küzdelmei során számtalan sebet szerzett. Kevés embernek jutott osztályrészül olyan nehéz és fordulatos életút, mint az övé. Utazásai során gyakran szembesült a kiszolgáltatottsággal és nehéz körülményekkel, mégsem tört meg soha, mindig egyenes és humánus maradt.

Másfél évtizeden át járta Afrikát, vadászott a mai Tanzánia, Kenya és Uganda földjén, vezetett expedíciót a Kilimandzsáró környékére is. Utazásai alkalmával ötvenhétezer ízeltlábút juttatott el a Magyar Nemzeti Múzeumnak, köztük háromszáznál is több, korábban ismeretlen fajt, továbbá háromezerötszáz gondosan preparált madarat és kétszáznegyven emlőst, köztük nagyvadakat is. A világ különböző múzeumaiban jelenleg is megtalálható az általa gyűjtött és preparált negyven madárfaj több mint nyolcvan példánya.

A most elkészült film visszatekint Kittenberger Kálmán életének megannyi korábbi epizódjára. A Börzsönyben készült képek váltakoznak az Afrikában felvett archív felvételekkel. Megelevenednek gyűjtései, valamint vadászatai, írói és szerkesztői munkája. A Fekete Istvánnal folytatott beszélgetései alapján kirajzolódik, milyen ember volt Kittenberger: mindig őszinte, bátor, tisztességes, aki tisztelte és szerette az állatokat.

„Legenda. Egyetlen szóval így lehetne a leghitelesebben jellemezni Kittenberger Kálmánt, hazánk meghatározó vadászát, zoológusát, Afrika-kutatóját, természettudományi íróját és nem utolsó sorban újságíróját, a Nimród Vadászújság egykori mértékadó főszerkesztőjét. Hitelességét még a történelem viharai sem tudták megkérdőjelezni, ezért 2021-ben, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás évében, magától értetődő módon Kittenberger személye is fontos zsinórmérték a hosszútávon fenntartható vadászat és vadgazdálkodás bemutatásában. Az életét feldolgozó film hiánypótló alkotás, amelynek révén még több magyar ember ismerheti meg ezt a páratlan életutat” – mondta dr. Kovács Zoltán producer, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa.

„Büszke vagyok, hogy Széchenyi Zsigmond után Kittenberger Kálmán életművét is megörökíthettük. A film a legendás természettudós és vadász születésének száznegyvenedik évfordulóján készült, egy olyan pillanatban, amikor Kittenberger bekerült a nemzeti oktatási alaptantervbe, amikor számos képregény készült már híresen szívós és kalandos élete apropóján, és amikor ötven év elteltével ismét Magyarország rendezheti a vadászati világkiállítást. Felelősségteljes, nemes feladat a legnagyobb magyar erdőjárók, vadászok, írók örökségét továbbadni az elkövetkező generációknak” – mondta Vida Joe producer.

A 2021-ben forgatott film fő szerepeit Bodrogi Gyula, Tordai Teri és Szabó Sípos Barnabás játssza. A rendező Tősér Ádám, az operatőr Győri Márk, a producerek Kovács Zoltán, Lajos Tamás és Vida Joe. Az ötvennégy perces filmet vetítik az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon. A tévépremier október 10-én lesz a Duna televízióban, október 11-én pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház is műsorára tűzi.

 

filmplakat.png

 

Háttérinformációk

Kittenberger – Az utolsó vadászat

 

Szereplők:

Az idős Kittenberger Kálmán – Bodrogi Gyula

A fiatal Kittenberger Kálmán – Márfi Márk

Fekete István – Szabó Sipos Barnabás

Az idős Lívia – Tordai Teri

A fiatal Lívia – Katona Kinga

Horváth Géza – Dózsa Zoltán

Tőry Viktor – Kroó Ádám

Kriek Jenő – Varga József

A kamasz Kittenberger – Regős Vince Bendegúz

Hajtógyerek - Paletta Zalán

 

Stáblista:

Rendező: Tősér Ádám

Operatőr: Győri Márk H.C.A.

Vágó: Hargittai László H.S.E

Zene: Moldvai Márk

Dramaturg: Kun-Béres Anikó

Író: Bayer Zsolt

Forgatókönyv: Somogyi György

Gyártásvezető: Heiszler Ádám

Rendezőasszisztens: Nagy Júlia

Látvány: Varga Magdolna

Hang: Balázs Gábor

Jelmez: Fock Andrea

Berendezés: Hetényi Rita

Kreatív producer: Beer Júlia

Producer: dr. Kovács Zoltán, Lajos Tamás, Vida Joe

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartakarek.blog.hu/api/trackback/id/tr4016688048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása