A járvány ellenére is sikeres
2020. december 30. írta: Takarék

A járvány ellenére is sikeres

A koronavírus-járvány hullámai ellenére a Takarék Csoport sikeres évet zár – összegzett a Portfolio kérdésére Vida József.

A koronavírus-válság, a törlesztési moratórium, a felgyorsult digitalizáció és a hitelprogramok éve volt 2020 a magyar bankszektorban, de vajon miről fog szólni 2021? A Portfolio ezúttal is megkérte a kilenc legnagyobb hazai bankcsoport első emberét, hogy értékeljék a mögöttünk hagyott évet és adjanak előrejelzést 2021-re.

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatójának összegzése szerint a koronavírus-járvány hullámai ellenére a Takarék Csoport sikeres évet zár. Terveinknek megfelelően sikeresen lezárták a takarékszektor hétéves integrációs folyamatát, az utolsó informatikai migrációk megvalósításával. Emellett a 2020-as évben már elkezdtek jelentkezni a takarékok országos egyesülésének és integrációjának első eredményei is, amelyek jelentős mértékben erősítik a csoport működési és költséghatékonyságát. Kiemelkedő mértékben növelték például a működési hatékonyságukat, működési költségrátájuk közel 20 százalékpontot javult a korábbi évhez képest. Példásan helyt álltak a koronavírus-járvány hullámaiban, biztosították a vidék pénzügyi ellátását, fiókjaikat mindvégig nyitva tartották és jelentős szerepet töltöttek be az állami hitelprogramok közvetítésében (pl. NHP Hajrá!, Széchenyi Kártya Program, Babaváró hitel, CSOK), jelentősen növelve üzleti aktivitásukat. 2020-ban a koronavírus-járvány jelentette a fő kihívást, mely során a bankszektor bizonyította stabilitását és helyt állt a kezelésében, fontos szerepet betöltve a gazdaság élénkítésében az államilag támogatott hitelek közvetítése és az egyszeri adóbefizetés révén.

A Takarék, az MKB és a Budapest Bank Csoport meghatározó tulajdonosai 2020. december 15-én részesedéseiket a Magyar Bankholding Zrt-be apportálták, így létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja. 2021 fő feladata a közös működés kialakításának megkezdése, egy hatékonyabb, méretgazdaságosabb működés érdekében, ezzel is javítva az ügyfélkiszolgálás minőségét, támogatva MNB magyar bankszektor konszolidációs törekvéseit. A 2021-re várható bedőlési események szintje akár több évvel visszavetheti a bankok portfolióminőségét, a nemteljesítő hitelek aránya jelentősen növekedhet. A Takarék Csoport belső modelljei alapján folyamatosan értékeli a helyzetet, és megteszi a szükséges lépéseket a jövőbeli potenciális veszteségek értékvesztés/céltartalék képzésére. A moratórium utáni időszakban az esetleges fizetési problémákkal küzdő ügyfeleknek és ágazatoknak egyedi könnyítéseket, az átmenetileg nehéz helyzetben lévő ügyfeleknek áthidaló termékeket terveznek kidolgozni, hogy elősegítsék a mielőbbi stabilizálódásukat.

A Takarékbank 2020-ban több új digitális megoldást is elindított (Takarék Business Assistant – online KKV platform, VideoBank, ApplePay), melyek az ügyfelek minél szélesebb körű kiszolgálását segítik elő a digitális térben. Ezeket a szolgáltatásokat folyamatosan fejlesztik, egyre több termék lesz elérhető jövőre ezeken a csatornákon. Mindezek mellett az idei év folyamán lerakták a digitális fejlődésünk alapjait, egységes informatikai rendszert hoztak létre a korábbi takarékok rendkívül sokszínű informatikai rendszerei helyett, és elindították azokat a projekteket, melyeknek köszönhetően 2021-től jóval hatékonyabban és rugalmasabban tudnak reagálni a piaci és ügyféligényekre. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően a jövő év folyamán több új, innovatív mobilalkalmazással fognak a piacra lépni. A jövő év a hitelezés digitalizációjáról is szól majd, várhatóan minden, a lakossági hitelezésben erős bank el fog indulni a személyi kölcsön online értékesítésével. A lakossági hitelezés terén 2021-es évben növekedést várnak, amelyet egyrészt a 3 millió forintos vissza nem térítendő lakásfelújítási támogatás előfinanszírozása alapoz meg, illetve olyan új termékek bevezetése, mint a zöld jelzáloghitel, valamint a Minősített Fogyasztóbarát Személyi kölcsön. Vállalati oldalon tovább kívánják erősíteni a kisvállalatoknak nyújtott termékeket és szolgáltatásokat. Az agrárszektorban további potenciálok rejlenek, így az agrárfinanszírozási termékpaletta is tovább bővül 2021 első félévében – ismertette várakozásaikat a Takarékbank elnök-vezérigazgatója.

vida-jozsef-385516.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartakarek.blog.hu/api/trackback/id/tr2816363608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása