Biztonságos, könnyen hozzáférhető megtakarítási formák


2020. okt 30. írta: Takarék

Több mint tíz százalékkal nőtt a betétállomány a Takarékbanknál a járvány kezdete óta.

A járvány okozta nehéz gazdasági helyzetben a biztonságos, ugyanakkor könnyen hozzáférhető megtakarítási formákat keresi a lakosság és a vállalkozások is, hogy tartalékoljanak, és szükség esetén gyorsan fel tudják használni félretett pénzüket. Ezzel magyarázható, hogy március óta több mint tíz százalékkal nőtt a betétszámlákon kamatozó lakossági és vállalati vagyon a Takarékbanknál, a takarékossági világnap alkalmából készített összesítés szerint.

A makrogazdasági adatok egyértelműen mutatják, hogy a márciusban kirobbant járvány miatt visszafogta költéseit a lakosság és a vállalkozások is. Ennek oka a munkanélküliség növekedése, illetve egyes szektorok akár teljes átmeneti leállása, valamint a még rosszabb helyzettől való félelem miatt kezdett tartalékolás. A kiskereskedelem a tavaszi bezuhanás után ugyan nyárra visszatornászta magát a korábbi szintre, de a nagyobb értékű vásárlásokat (háztartási, elektronikai cikkek) halasztják a fogyasztok. A vállalkozások esetében a beruházási stop mutatja, hogy még a válságtól kevésbé sújtott szektorokban is sokan kivárnak, és bevételeikből tartalékot képeznek, készülve arra, hogy helyzetük rosszabbra fordulhat.

Ezt a folyamatot jól jelzi, hogy a Takarékbanknál elhelyezett betétállomány mintegy 13 százalékkal, kétezer milliárd forint felé emelkedett márciustól október végéig. A lakosságot és a mikrovállalkozásokat lefedő retail szegmensben 10 százalékos, a vállalati üzletágnál 20 százalékos, az agrár területen 23 százalékos a növekedés.

A banki elemzők szerint a betétek sikere jelentős részben a válságra adott reakciónak köszönhető. Ilyen helyzetben a megtakarításokat biztonságos befektetésekben helyezik el a tulajdonosok a kockázatosabb részvényekkel, befektetési alapokkal, ingatlanokkal szemben. Emellett pedig a betét likvid, az abban elhelyezett megtakarítás könnyen hozzáférhető, szükség esetén gyorsan pénzhez jut a tulajdonos. Ezért egy nehéz gazdasági helyzetben a készpénz tartása mellett vonzóvá válik a bankbetét.

A vállalati szektorban tapasztalt emelkedésben szerepet játszott, hogy a Takarékbank által hitelezett vállalatok készpénzforgalmát, átmeneti likviditásfeleslegét sikeresen terelték betétekbe, valamint kedvező egyedi ajánlatokat dolgoztak ki.

A negyedik negyedévben a lakossági és az agrárbetétek volumenének további növekedésével számolunk a karácsonyi jutalmak és a nyugdíjprémiumok, valamint a terményértékesítés és az agrártámogatások bázisán – mondta Szabó Levente, a Takarékbank üzleti vezérigazgató-helyettese. Arra számítunk, hogy kedvező konstrukciókkal növelni tudjuk részesedésünket a magyarországi betétpiacon.

A kis összegű lakossági betétek között egyértelmű siker a Takarékbank nyereménybetét-akciója. Október végén összesen 24,6 milliárd forintnyi nyereménybetétet tartott 140 ezer ügyfél, ami 125 százalékos ugrás tavaly év végéhez képest.

Háttérinformáció

A Takarék Csoport Magyarország egyik legnagyobb bankcsoportja és a magyar pénzügyi rendszer meghatározó szereplője. A Csoport tagjai az MTB Zrt. mint integrációs üzleti irányító szervezet, a Takarékbank Zrt. mint univerzális kereskedelmi bank, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. mint szakosított hitelintézet, valamint egyéb, faktorálással, lízinggel, alapkezeléssel, ingatlan kezeléssel, informatikai szolgáltatással és más kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó társaságok, leányvállalatok. A Takarék Csoport szabályszerű és prudens működését a külön jogosítványokkal rendelkező Integrált Hitelintézetek Központi Szervezete ellenőrzi és felügyeli.

A Takarék Csoport országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bankja a korábbi takarékokat tömörítő Takarékbank Zrt., az egyik legnagyobb hazai pénzintézet, amely az ország legnagyobb fiókhálózatát működteti, 1,1 millió ügyfelet szolgál ki. Helyi családoknak, közösségeknek és vállalkozásoknak, idősebb és fiatalabb generációknak, falusi és nagyvárosi lakosoknak kínál személyre szabott, korszerű és megbízható pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat.

20200403takarekbank4.jpg

Szólj hozzá