2020.09.12. Széchenyi Zsigmond-díj 2020.


2020. sze 12. írta: Takarék

A magyar természetvédelmi őrök munkáját bemutató nyolcrészes filmsorozat, az Akcióban a természet őrzői nyerte a Széchenyi Zsigmond-díjat a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon.

A Takarékbank által alapított elismerést idén adták át először. A díjat olyan alkotás kaphatja meg, amelyik izgalmasan és hitelesen mutatja be a vadászat és természetvédelem együttélését, a fenntartható környezeti gazdálkodás és a vadászat kapcsolatát, valamint a vadászati hagyományokat és értékeket.

A természetvédelmi őrszolgálatok munkáját világszerte egyre nagyobb figyelem övezi. Az Animal Planet tematikus tévécsatornán például már ötödik éve töretlen sikerrel fut a Texasi vadőrök dokumentumfilm-sorozat, amelyet a világ számos országában követnek a rajongók. Tóth Zsolt Marcell lebilincselő ismeretterjesztő filmsorozata, az Akcióban a természet őrzői, most a magyar természetvédelmi őrök mindennapjait mutatja be, akik amerikai társaikhoz hasonlóan a legváratlanabb helyzetekben, szélsőséges körülmények között védik és gondozzák természeti kincseinket. Az elképesztően gazdag környezeti változatosság számos kihívás elé állítja az őröket, akik a tíz magyarországi Nemzeti Parkban lóháton, terepjáróval, csónakkal vagy éppen kötélen ereszkedve érik el céljukat. Változatos, izgalmas munkát végeznek rátermetten, kitartóan, éleslátással, alapos szakmai tudással és érző szívvel.

A Filmdzsungel Stúdió által gyártott, félórás epizódokból álló sorozat producere Tóth Zsolt Marcell, akinek a rendezésben Mwajas Kriszta, az írásban pedig Lerner János és Stodulka Gábor volt a társa.

Tóth Zsolt Marcell nemzetközi szinten is elismert természetfilmes alkotó. Missziója az állat- és növényvilág tanulmányozása, megörökítése és megismertetése. Több évtizede forgat, olyan különleges helyszíneken is, mint az Antarktisz vagy Grönland. Elkötelezett a Kárpát-medencei veszélyeztetett fajok nyomon követésében és megismertetésében. Különleges technológiai megoldások, interaktív filmek és egészen különleges projektek fűződnek a nevéhez.

A Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond című film tavalyi bemutatása alkalmából jelentette be Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, hogy a hitelintézet megalapítja a Széchenyi Zsigmond-díjat. A bankcsoport az elismeréssel járul hozzá a vadászati író, a magyar vadászati kultúra meghatározó alakja emlékének megőrzéséhez, akinek köszönhetjük a jelenleg is egyedülálló afrikai vadászati és útikönyvgyűjteményt.

„Széchenyi Zsigmond példája jól mutatja, hogy az igazi vadász szenvedélyesen tiszteli a természetet és az állatokat. Ez a díj arról szól, hogy hogyan kapcsolható össze a természetvédelem, a vadászat és a környezeti fenntarthatóság. Büszkék vagyunk arra, hogy ápolhatjuk Széchenyi hagyományát,” – mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. „Gratulálunk az első alkalommal díjazott film alkotóinak, akik a természetvédelmi őrök egyedülálló munkáját mutatják be rendkívül lebilincselő stílusban.”

A nyertes filmet tizenkét előzsűrizett alkotás közül választotta ki a zsűri.

szechenyi.jpg

Szólj hozzá