Jelentős zsugorodásra számítanak


2020. aug 13. írta: Takarék

Elemzők szerint a második negyedévben jelentősen visszaesett a gazdaság a világjárvány miatt.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint az idei második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 10,5 százalékkal maradhatott el a tavalyitól, az előző negyedévhez képest szezonálisan és naptárhatással igazítottan 11,6 százalékkal zsugorodhatott a gazdaság. Idén 4,3 százalékkal marad-hat el a GDP a 2019-estől – hasonló mértékű gazdasági krízisre a 2008–2009-es válság óta nem volt példa –, jövőre 4,5 százalékos felpattanás várható.

A KSH péntek reggel 9 órakor teszi közzé a gyorsbecslését.

A vártnál jóval kisebb munkanélküliségnek tudható be, hogy a fogyasztás lendületes maradt, és a prognózishoz képest kedvezőbben alakult – jelezte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az építőipar májusi megingása azonban a beruházások mérséklődését jelzi. A Takarékbank szakértője rámutatott: a legnagyobb mértékben a külkereskedelem ronthatta a bruttó hazai terméket, több mint 1,1 milliárd euróval csökkent az árutöbblet, a szolgáltatások egyenlegét pedig a szállítmányozás, valamint a nulla közelébe eső idegenforgalom húzta le. A járvány második hulláma késleltetheti a kilábalást, de a tavaszihoz hasonló szintű lezárás nem valószínű. Suppan Gergely szerint nem lenne meglepő, ha az eurózóna növekedését 5 százalékponttal meghaladnánk, vagyis év végére a visszaesés ellenére Portugália szintjére juthat a magyar gazdaság.

A Portfolio által megkérdezett közgazdászok is úgy látják, hogy igen erős visszaesésen mehetett keresztül a magyar gazdaság.

A márciusban meghozott korlátozó intézkedések, a beszállítói láncok, nemzetközi kereskedelem és turizmus összeomlása miatt meredek zuhanással indult a második negyedév, azonban a korlátozó intézkedések fokozatos enyhítésével egyes szektorok (pl. a kiskereskedelem) azonnal, más szektorok (ipar, belföldi turizmus, belföldi vendéglátás stb.) okozatosan megkezdték a kilábalást – mutat rá Suppan Gergely.

img_8650.jpg

Szólj hozzá