2020.07.20. - A szuperbanknál is nagyobb


2020. júl 20. írta: Takarék

Ekkora pénzintézeti átalakítás két évtizede nem volt Magyarországon – nyilatkozta Vida József a Portfoliónak.

Három nagybankot egy „szuperbankká” összerakni nem kis feladat, de 122 takarékszövetkezetet, 3 regionális és egy országos kereskedelmi bankot egyesíteni még nagyobb volt – jelentette ki a Takarékbank elnök-vezérigazgatója.

A takarékszövetkezeti integráció folyamatáról elmondta: „az elmúlt években véghez vittük azt, amit sokan lehetetlennek gondoltak. Hét év alatt, három ütemben egyesítettünk 126 hitelintézetet, 60 ezer terméket, 9 számlavezető rendszert, 6 netbanki rendszert, egyetlen szervezetbe vontunk össze 7 ezer munkatársat, közben csaknem 3,5 millió gigabyte adatot mozgattunk meg. Megszüntettük a párhuzamosságokat, egységesítettük a működési modelleket, a háttérfolyamatokat és a szabályzatokat, úgy, hogy közben jelentősen változtak, szigorodtak a banki szabályozások. Nemcsak én, hanem az egész csapat keményen megdolgozott azért, hogy mára sikerült létrehoznunk az egységes Takarék Csoportot, Magyarország egyik legnagyobb bankcsoportját és a pénzügyi rendszer meghatározó szereplőjét. Néha kellett az én kemény önfejűségem, az ellentmondást nem tűrő, határozott fellépésem is, de olyan emberekkel dolgoztam, akik ezt meg akarták és meg is tudták csinálni. Nem néztünk és nem láttunk ennyire előre, de azt vallom, hogy mindent a maga idejében kell megvalósítani, a hídon akkor kelünk át, amikor odaérünk. A teljes összeolvadás szándéka is fokozatosan állt össze a teveinkben. Egy 2018. november 30-ai sajtótájékoztatón éreztem azt először, hogy már semmi nem állíthat meg minket egy univerzális nagybank felépítésében.”

A "szuperbankkal" kapcsolatban felhívta a figyelmet: nagyon sok döntésnek kell megszületnie az előkészítés során, ezek meghozatala akár egy évbe is beletelhet, a sürgetés senkinek sem használ.

vida-jozsef-385516.jpg

(Kép: Portfolio)

Szólj hozzá