Sérülékenyek a globális élelmiszeripari ellátóláncok


2020. jún 02. írta: Takarék

A koronavírus-járvány igazolta, hogy sérülékenyek a globális élelmiszeripari ellátóláncok.

A koronavírus-járvány igazolta, hogy sérülékenyek a globális élelmiszeripari ellátóláncok, a legnagyobb bizonytalanságot ez a magas exporthányad miatt a szója-előállításban okozza, a húsnál viszont kevésbé jelentkezik az erősebb belső piac miatt Hollósi Dávid, a TakarékBank agrár üzletág ügyvezető igazgatója szerint.

A szakértő kifejtette a márciusi pánikvásárlások a feldolgozói és a kiskereskedelmi keresletet és árakat is  felhúzták. Most viszont erős áresés tapasztalható, főként azokon a piacokon, ahol más hatások (madárinfluenza, afrikai sertéspestis) is érződnek.

Hollósi Dávid szerint középtávon azok az ágazatok lehetnek jobb helyzetben, amelyek termelése az ország "önellátottsági szintje" alatt van, mert az erősen exportorientált ágazatok esetében a kieső exportot a belső piac nem képes kompenzálni.

A megváltozott keresleti-kínálati körülményekhez való gyors alkalmazkodásban a mezőgazdasági termelőknek van a legnehezebb dolguk, hiszen a baromfiágazatban 8-9 hónap, a sertéságazatban 17-24 hónap, a szarvasmarha ágazatban 30-38 hónapba telik az állomány újbóli felépítése. Az alkalmazkodásban kulcskérdés a hűtőkapacitások nagysága is - tette hozzá.

6.jpg

Szólj hozzá