KSH: 1,8 százalékkal csökkentek a beruházások az első negyedévben


2020. máj 29. írta: Takarék

Részben a koronavírus-járvány hazai és nemzetközi gazdasági hatásai miatt, megtört a beruházások hosszabb ideje tartó emelkedése.

Az első negyedévben a fejlesztések volumene 1,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától, néhány területen azonban, például az egészségügyben és az információ, kommunikáció terén,  jelentősen nőttek a tárgyieszköz-felhalmozások - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A beruházások visszaesésében az uniós források csökkenő felhasználása is szerepet játszott. Az előző negyedévitől 1,1 százalékkal elmaradt a beruházások szezonálisan kiigazított volumene. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 0,2 százalékkal emelkedett, a gép- és berendezésberuházásoké 2,2 százalékkal csökkent.

A beruházások gyorsabban futhatnak fel, mint ahogyan a fogyasztás helyreáll. Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője 3–5 százalék közötti visszaesést vár a szektortól, ami a tavalyihoz hasonló, 28,3 százalékos beruházási rátával párosulhat. Szerinte a fejlesztések az alacsony hitelkamatok és a több százmilliárdos állami programok ösztönző hatása miatt alakulhatnak kedvezően.

img_8684.jpg

Szólj hozzá