Rugalmasságot biztosít a törlesztési moratórium


2020. ápr 07. írta: Takarék

Szerződésenként dönthetik el az  ügyfelek,  élni  szeretnének-e  a  hiteltörlesztési  moratóriummal.  Nyilatkozniuk akkor kell, ha nem, vagy  csak később élnének a lehetőséggel,  illetve akkor, ha december 31. előtt  szeretnék  folytatni  a  törlesztést  –  válaszolták a Magyar Hírlapnak nyilatkozó  pénzintézetek.

A kormány a koronavírus okozta válsághelyzet miatt december 31-ig felfüggesztette a március 18-ig folyósított lakossági és vállalati hitelek visszafizetését. A jogszabály ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy aki akarja, továbbra is törlessze tartozását az eredeti kondíciók szerint – emlékeztetett a TakarékBank. Közölték azt is, haladéktalanul végrehajtották a kormányrendeletet, és a hitelek törlesztéseinek beszedését leállították. A pénzintézet azt válaszolta, a TakarékBank ügyfelei minden egyes hitelük esetében külön dönthetik el, élnek-e a törlesztési moratórium lehetőségével. Az ügyfelek bármikor jelezhetik december 31-ig, hogy mégis folytatják hitelük törlesztését, ahogyan azt is, ha élni kívánnak a moratóriummal. Nyilatkozniuk három esetben kell. Első esetben akkor, ha egy ügyfél mégsem él a márciusban bevezetett moratóriummal, és tovább törleszti hitelét. Második esetben akkor, ha most nem él a moratórium lehetőségével, később azonban meggondolja magát, és felfüggeszti a törlesztést. Harmadik esetben, ha most él a moratóriummal, de később, még az év vége előtt úgy dönt, mégis folytatja a törlesztést. Akkor nem kell nyilatkoznia az ügyfélnek, ha most felfüggeszti a törlesztését, és nem is változtatja meg a döntését. Emlékeztettek, a kormányrendelet értelmében a futamidő hosszabbodik meg.

A TakarékBank azt javasolja ügyfeleinek, hogy akinek fizetési nehézsége támad, éljen a felfüggesztés lehetőségével, aki viszont megteheti, fontolja meg, hogy továbbra is törlesszen. Egyúttal azt közölte a pénzintézet, hogy jelenleg négy platformon: call centeren, e-mailen, postai úton, illetve indokolt esetben a TakarékBank bármely bankfiókjában fogadja az ügyféligényeket, napokon belül pedig további csatornákon is lehetővé teszi a nyilatkozattételt. Folyamatosan frissítik a már működő felületeket, a honlapon sablonnyomtatványt is elérhetővé tesznek. Ők ugyanis arra számítanak, hogy nagy számban lesznek olyanok, akik nem élnek a moratóriummal.

forint_1.jpg

Szólj hozzá