Takarék Barázda - Árupiaci aktualitások - Növénytermesztés


2020. ápr 02. írta: Takarék

Az olajosmagvak (szója, repce, napraforgó) világpiacát – a koronavírus megjelenése előtt – a tavalyi évhez közel hasonló kilátások jellemezték. A repce ára január első harmadában 410 euró/tonna körüli szinteken tetőzött, majd februárban a tavaly ősszel megszokott 380-390 euró körüli árszintre esett vissza. Mivel az Európai Unióban a repcemag 70%-ából bioüzemanyag (biodízel) készül, ezért az árak alakulását jelentősen befolyásolja a dízel iránti kereslet, amelynek legnagyobb részét az árufuvarozás használja fel. A zuhanó olajárak és ezzel párhuzamosan az üzemanyagok iránti kereslet visszaesése miatt március középső harmadában 350 euró/tonna körüli árszintre csökkent a meghatározó európai repceár. Ennek legfontosabb magyarázata a 20 éve nem látott alacsony olajár és az üzemanyagok iránti kereslet várhatóan tartósan jelentkező visszaesése.

A napraforgó európai piacokon tapasztalt tavaly decemberi kiugró áremelkedése után idén kis mértékben korrigált a piac. Jelenleg stabil árak tapasztalhatók, de a növényolajárak általános csökkenése a napraforgóárakban is tetten érhető. A hazai árak mindazonáltal továbbra is kedvezőek, 30%-al haladják meg a tavaly ilyenkori árszintet. Jelenleg a fő kérdést a koronavírus keresletre gyakorolt hatása jelenti. Míg a vendéglátóipar és szálláshelyek felhasználása minden bizonnyal jelentősen csökken, nagy kérdés, hogy a háztartások március közepén található felvásárlási hulláma után hogyan alakul a kereslet, azaz lesz-e annyi, az otthoni főzéshez való visszatérés által generált többletkereslet, amely részben legalább kiváltja a HORECA-szektor kieső igényeit.

Ami az európai olajosmag kínálati oldalt illeti, a 2019/2020-as évjárat a repce vonatkozásában a tavalyi évhez hasonlóan kedvezőtlen képet mutat mostanáig, alacsonyabb vetésterületek és kedvezőtlenebb kelés mutatkozott több termővidék (Franciaország, Németország) esetében is. Ezt a várhatóan nagyobb napraforgó és szója vetésterületek csak részben lesznek képesek kompenzálni.

A szója és szójadara esetében a jelentős import miatt különösen fontos a meghatározó világpiaci árak – Brazília, Egyesült Államok és Argentína – alakulása, ahol pillanatnyilag sem a spot sem a határidős piacokon nem tapasztalhatóak kiugró ármozgások. Ez egyrészt a sertés- és baromfihízlalás kedvező kilátásai miatt mutatkozó élénk kereslettel magyarázható, másrészt mind a jelenlegi készletek mind a legnagyobb termelők terméskilátásai igen kedvezőek, így a kínálati oldalon sem számíthatunk korlátokra.

serge-le-strat-_rnqhc7xhx4-unsplash.jpg

Szólj hozzá

agrár agrárium agrárcentrum