Pillanatkép a földekről: jó állapotban vészelték át a telet az őszi vetések


2020. már 26. írta: Takarék

A JRC (az Európai Unió Közös Kutatóközpontja) legfrissebb európai szántóföldi- és gyep monitoring jelentése – JRC MARS Bulletin Vol. 28 No 3 - Crop monitoring in Europe, March 2020 – alapján az őszi vetésű növények alapvetően komolyabb veszteségek nélkül vészelték át az idei telet. Általánosan elmondható, hogy a szokatlanul enyhe és Európa legnagyobb részén elegendő csapadékot adó tél után jelenleg csak minimálisan csökkentek az őszi vetésű növények terméskilátásai.

A jelentés alapján Takarékbank szakértői kiemelik, hogy pontosan az enyhe tél miatt, a hideg napok száma is elmaradt a többéves átlagtól, amely a búza esetében a szükséges vernalizáció/javorizáció elmaradását okozza és így negatívan befolyásolja a szárba indulást. Az idei télen gyakorlatilag minimális területet érint a kifagyás, inkább a hosszan nedvesség nélkül maradt területek vetéseit érintő elégtelen kelés érdemelhet figyelmet.

A legnagyobb durumbúza termőterületek (Dél-Olaszország, Spanyolország, Görögország) csapadék nélkül maradtak, így esetükben jelenleg kismértékű hozamcsökkenéssel számolhatunk – hangsúlyozzák az elemzők. A jelentés alapján szintén csapadékhiányos hónapokon vannak túl Románia déli-, és keleti területei, valamint Bulgária északi vidéke. Azonban ezeken a területeken az előrejelzések alapján számottevő csapadék várható, amely még képes kompenzálni az eddigi hiányt. Ezzel szemben számos fontos gabonatermő régióban (Franciaország, Benelux államok, Németország, Egyesült Királyság) a túl sok csapadék okoz gondot; gyengébb a növények fejlődése és az eső nehezítette a tavaszi munkák végrehajtását. Egyes területek belvízzel is küzdenek és ez nem csak a már elvetett táblákon okoz gondot, de a tavaszi növények vetését is hátráltatja.

A Takarékbank elemzői szerint a jelentés alapján összességében elmondható, hogy a búza tekintetében a skandináv és Benelux területeken a jelenlegi hozamvárakozások a tavalyinál gyengébb, de az ötéves átlagot elérő szintet mutatnak. Franciaország, Németország esetében az ötéves átlaghoz közeli hozamszintre lehet számítani, míg a Baltikum és Lengyelország esetében pillanatnyilag az átlagosnál kedvezőbbek a kilátások. A repce esetében szinte kivétel nélkül mindenütt nagyon kedvező a helyzet és egyelőre az ötéves átlagot meghaladó hozamokra van kilátás.

A hazánkra vonatkozó előrejelzés búza esetében kis mértékben elmarad az ötéves átlagtól, míg repce esetében azt meghaladó "rekord” termést mutat a jelenlegi fejlődésük alapján. A szakértők szerint, fontos megjegyezni, hogy a hozamokra vonatkozó előrejelzések jelenleg a hosszú távú trendek és átlagértékek alapján kerülnek jelentésre.

A tavaszi munkák tervezésével kapcsolatban a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az enyhe tél sajnos kedvezőtlenebb növényvédelmi kilátásokat is jelent. Ennek megfelelően számítani kell jelentősebb kártevő nyomásra, amely miatt valószínűsíthető, hogy az átlagos technológiai előírásoknál többször lesz szükség védekezésre a hozamveszteség elkerülése és a megfelelő minőség biztosítása érdekében. Ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy a koronavírus-járvány hatásaként megjelentek az importból származó input ellátási zavarokról szóló tudósítások. Bár a legtöbb inputforgalmazó folyamatosan igyekszik megnyugtatni a gazdálkodókat, hogy van és lesz elegendő növényvédőszer, ez a bizonytalanság csökkenthető a szokásosnál nagyobb készletek beszerzésével.

shutterstock_590082866.jpg

Szólj hozzá

agrár agrárium agrárcentrum takarékagrár