Elhalaszthatja a Moody’s a felminősítést


2020. már 26. írta: Takarék

Normál körülmények között már indokolt lenne, hogy a Moody’s javítson holnap Magyarország adósbesorolásán, de a koronavírus megjósolhatatlan hatása miatt ez akár két-három évvel is kitolódhat - írja a Világgazdaság.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője sem számít felminősítésre. Ezt a lapnak azzal indokolta, hogy a hitelminősítők várakozó álláspontra helyezkedhetnek a járvány miatt, valószínűleg a felülvizsgálatról szóló közleményt sem ad majd ki a Moody’s. A másik két nagy intézet, a Fitch Ratings és a Standard and Poor’s tavaly februárban egy hét eltéréssel döntött a BBB szintre történő felminősítésről, ezzel a Moody’s-nál kedvezőbb szintre helyezték az államadósságot. Az S&P alig több, mint egy hónappal ezelőtt pozitív kilátásokkal jelölte meg a BBB besorolást, ami arra utal, hogy két éven belül újabb felminősítés várható. Emellett a német székhelyű Scope Ratings ráadásul BBB+ szintre javította a magyar államkötvények besorolását, ami két szinttel haladja meg a Moody’s osztályzatát.

A kilátások pozitívra javítása, sőt a felminősítés is elképzelhető lett volna, ha nem szól közbe a koronavírus – magyarázta Suppan Gergely. Már korábban is indokolt lett volna ez a lépés, a járvány miatt azonban borítékolható, hogy nem tesz lépést a hitelintézet, amely akár két-három évet is várhat ezzel. A szakértő szerint arra viszont számítani kell, hogy a deficit és az adósságráta is emelkedik, ami eleve kedvezőtlen jel, de leminősítéstől nem kell tartani.

img_8684.jpg

Szólj hozzá