A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete támogatja a kormány adósságsegítő intézkedési csomagját


2020. már 19. írta: Takarék

A Takarék Csoport szabályszerű és prudens működését ellenőrző és felügyelő Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) támogatja a magyar kormány által szerdán bejelentett gazdasági intézkedéseket a hitelek tőke- és kamatfizetésének átmeneti felfüggesztéséről.

Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb pénzpiaci átalakítása kapcsán az Integrációs Szervezet óriási tapasztalatot szerzett a rendkívüli helyzetek kezelése terén. A szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény alapján ugyanis az SZHISZ irányítja és felügyeli az takarék integráció megújítását és látja el annak intézményvédelmi feladatait. Ennek során az elmúlt öt évben a korábbi, közel 120 takarék országos egyesülésével létrejött a Takarék Csoport új, egységes kereskedelmi bankja, a Takarékbank.

Az integráció Tőkefedezeti Közös Alapjában jelenleg is 174 milliárd forintnyi összeg áll rendelkezésre – ez az összeg a törvény rendelkezéseivel összhangban szükség szerint átcsoportosítható, amennyiben erre váratlan (pl. informatikai beruházás) igény lépne fel. Az Alap tagjai Garanciaközösséget alkotnak, ami az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított limiten felül kivételes, kiegészítő betétvédelmet jelent a Takarékbanknál betétet elhelyezett ügyfelek számára. Ez a garancia – az értékpapír árfolyamának, valamint kibocsátójának kivételével – kiterjed a Befektető-védelmi Alap (Beva) által fedezett összeghatáron felüli összegben nyilvántartott értékpapír-állományokra is.

no-image.jpg

Szólj hozzá

SZHISZ Takarék Csoport koronavírus