A felhalmozás később túlkínálathoz is vezethet


2020. már 19. írta: Takarék

Úgy tűnik, a Takarékbank agrárelemzőinek igaza volt, amikor azt jósolták, hogy a koronavírus-járvány idején az agrárágazatban az árak a keresleti szinthez igazodnak majd, bár kétségtelen, hogy ekkora felhalmozásra még ők sem számítottak. A szakértők szerint az élelmiszerek piacán, főként az elsődleges fogyasztási cikkek esetében az ugrásszerűen megnövekedett keresleti igényre szinte lehetetlen azonnal reagálni.

A közelmúltban megjelent Agrárláz 2020 című – elemzéseket és prognózisokat tartalmazó -   agrárelemző szakkönyvükben a Takarékbank szakemberei több termékkörben is előre jelezték az árak alakulását, így például az étkezési tojás- a vágócsirke és a vágósertés esetében. Ezek a termékek azért fontosak, mert alapvető fehérjeforrások, amelyekből a háztartások – látva a kiskereskedelmi forgalmat – az utóbbi hetekben nagyobb készleteket halmoznak fel. Az elemzők a 2019-es keresleti tényezők alapján, illetve a már ismert árakra alapozva adtak becslést az előző év végére kialakuló árakra. Tojás esetében éves árat becsültek, a másik két esetben december havi átlagárra adtak előrejelzést.

Az elemzők a legkisebbet a tojás esetében tévedtek, lényegében 100 %-os pontossággal sikerült megbecsülniük az éves árat, hiszen e termék esetében rendkívüli esemény nem történt a piacon. A vágócsirke esetében előrejelzésük 0,35 %-kal volt magasabb, mint a tényleges kialakult piaci ár, ez esetben kalkuláltak a csirke piacán az év végére kialakuló mellfilé túlkínálattal, amely árcsökkentő hatást eredményezett. A vágósertés esetében 2,41 %-kal becsülték magasabbra árat. Ebben az esetben azonban számoltak a jelentkező túlkereslettel.

A szakértők szerint az élelmiszerek piacán, főként az elsődleges fogyasztási cikkek esetében az ugrásszerűen megnövekedett keresleti igényre szinte lehetetlen azonnal reagálni. Ennek oka, hogy például a fent említett termékek esetében, termelői oldalon több időt igényel a reagálás. „Nyers” példa, de a hirtelen megnövekedett csirkehús igény hiába jelentkezik felvásárlói oldalon (kiskereskedelmi láncok), a feldolgozók csak egy bizonyos szintig tudnak akár fagyasztott készletről kiszolgálni. A mezőgazdaság azonban biológiai rendszerek szerint működik, a brojlercsirke nem fog fele annyi idő alatt vágáséretté válni, ahogyan a sertés sem, a tojóhibridek pedig nem fognak dupla mennyiségű tojást a tojófészekbe rakni. Az elemzők úgy vélik, jelenleg már - bár még nem drasztikus a helyzet - jelentős készlethiányokkal találkozhatunk a boltok polcain, amit a pánikvásárlás okoz. Ezt nevezik keresleti sokknak. Azonban később ez akár a visszájára is fordulhat. A felhalmozott készleteket a háztartások előbb-utóbb elfogyasztják, ugyanakkor most olyan mértékben halmoz fel a lakosság, hogy ez később termelői/feldolgozói oldalon túlkínálathoz fog vezetni.

A Takarékbank agrárelemzői az árelőrejelzéseket közép és-hosszútávú információk és megfigyelések alapján adták, a jelenlegi helyzet időtávja túl rövid ahhoz, hogy megalapozott becslést adjanak arra, hogy bizonyos termékkörökben megközelítőleg milyen árakat várnak a következő hónapokban. Véleményük szerint azonban azt ki lehet mondani, hogy a hirtelen túlkereslet az árakban egyelőre nem mutatkozik meg drasztikusan, viszont később, amikor a háztartások azt a mennyiséget fogják fogyasztani, amire most túlköltekeztek, várhatóan túlkínálatot okoz majd, ez pedig mind az élelmiszerek, mind pedig a termelői árak csökkenésében mutatkozik majd meg és nem csak a fent említett, hanem szinte minden felhalmozott élelmiszer esetén. 

Arról, hogyan hat a járvány az élelmiszerágazatra, ebben a cikkben olvashatnak:

https://magyartakarek.blog.hu/2020/03/19/hogyan_hat_a_koronavirus-jarvany_a_hazai_elelmiszeragazatra

hus.jpg

Szólj hozzá

agrár élelmiszer TakarékBank koronavírus agrárelemző