Kik vesznek részt a magyarországi azonnali fizetési rendszerben?


2020. feb 28. írta: Takarék

Az azonnali fizetési rendszerben a 36 magyarországi kereskedelmi bank és a GIRO Zrt. mint a központi pénzforgalmi elszámolórendszer üzemeltetőjének együttműködésében működik. Az azonnali fizetési rendszer az eddigi utalási rendszerektől teljesen független rendszerként épült ki.

Az új azonnali fizetési rendszerrel párhuzamosan továbbra is működni fog a két évek óta használt tranzakciókezelési rendszer. Az úgynevezett IG1-ben, az éjszakai elszámolásban teljesülnek a tranzakciók, azaz az utalás indítását követő munkanap reggelére teljesül a tranzakció. Az IG2-ben legfeljebb 4 órán belül teljesülnek a tranzakciók munkanapokon napközben, egyéb időszakokban pedig a következő munkanap reggelén. Az elszámolási rendszerek között nincs átjárás. 

Ha egy utalás technikai probléma miatt nem teljesül az azonnali fizetési rendszerben, azt a bankok nem irányíthatják át az IG2-be, hanem az ügyfélnek kell megismételnie az utalást, vagy ha az IG2-ben akar utalni, akkor értéknapot kell beállítania az átutalás időzített elindításához. 

Ha tehát az azonnali fizetési rendszer valamilyen technikai okból akadozna, az ügyfelek számára még mindig rendelkezésre áll az értéknapos utalás lehetősége, amikor is az ügyfél egy dátumhoz köti az átutalás időzítését. Célszerű tehát ilyen esetekben ezt használni. Minthogy az értéknapos utalás az azonnali fizetési rendszertől teljesen független rendszerben működik, az átutalt összeg – ha kicsit később is – biztosan megérkezik a címzetthez.

azonnali.jpg

 

 

Szólj hozzá

azonnali fizetés