Földpiac, jövedelmezőség, finanszírozás


2020. feb 24. írta: Takarék

A témához kapcsolódó további információkért a TakarékBankot kereste meg az Agárunió.hu; kérdéseikre Fazakas Péter, az Agrár Üzletág Elemzés, Termék- és Folyamattámogatási Központ vezetője válaszolt.

„ – Beszélhetünk-e napjainkra jól működő magyar földpiacról, a valós piaci érték kialakulásáról? Például a földjelzálog-hitelezésnél miként szolgálnak alapul az aktuális földárak?

 – Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy „gyengébb” évben is megfordul 50-60 ezer hektár a piacon, erősebb években (például Földet a Gazdáknak program időszaka) ez több százezer hektár is lehet. A tranzakciós darabszám nagyságrendileg évente így lefedi a teljes mezőgazdasági terület legalább 1%-át, de akár 5%-át is, ami megfelelően nagy volumen, alkalmas a valós piaci folyamatok leképezésére. Tapasztalataink szerint a gazdálkodók is azonnal meg tudják mondani, hogy környékükön mennyi a földek reális ára, jó eséllyel konkrét eladó vagy éppen gazdát cserélő földdarabokat is tudnak említeni. A jól működő piac transzparens, vagyis a „termék” fő ismérvei alapján jó becslést tudunk adni a piaci árra; véleményünk szerint a földpiacon ez nagyrészt teljesül, egy adott földrajzi régióban a művelési ág, a táblaméret és a földminőség ismeretében a reális piaci érték egy nem túlságosan széles sávban becsülhető.”

shutterstock_575991601.jpg

Szólj hozzá