Februárban még nem lép az MNB


2020. feb 21. írta: Takarék

Nem várnak lépést a jövő keddi kamatdöntő üléstől az elemzők, azonban a devizakamatcsere-ügyletek (FX-swap) állománya tovább csökkenhet – derült ki a Világgazdaság körkérdéséből.

A fogyasztói árindex 4,7 százalékra emelkedett januárban, a maginfláció 3,9-ről 4 százalékra, az adószűrt mutató pedig 3,5-ről 3,7 százalékra, ami az árnyomás erősödését jelzi. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a vártnál magasabb inflációs mutatóra úgy reagált, hogy a jegybank kész minden eszközt bevetni, hogy az inflációt a toleranciasávon belülre terelje, ugyanakkor a márciusi frissített előre jelzésig az FX-swapokkal finom hangolná a monetáris politikát. A keddi kamatdöntő ülésen a monetáris feltételek nem változnak, de a közlemény szövege bizonyosan reagál a magas inflációs adatra.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője szerint az eddigi verbális üzenetek és a swapállomány csökkenése erőteljes piaci hatást váltott ki, az infláció néhány hónapon belül visszatér a toleranciasávba, ezért nincs szükség további intézkedésekre. Suppan Gergely arra számít, hogy a monetáris tanács márciusban legalább 200-400 milliárd forintra csökkenti a kiszorítandó likviditást a jelenlegi 300-500 milliárd forintról, az egynapos betéti kamat emelése viszont az idei utolsó negyedév előtt nem esedékes, az alapkamat pedig legalább 2021 végéig 0,9 százalék marad. Török Zoltán más véleményen van, szerinte jó esély van arra, hogy márciusban 10 bázisponttal, 0,05 százalékra emelkedjen az egynapos betéti eszköz kamata.

img_8684.jpg

Szólj hozzá

MNB Suppan Gergely