Pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását a Standard & Poor's


2020. feb 17. írta: Takarék

Változatlanul BBB szinten hagyta a magyar adósbesorolást a Fitch Ratings stabil kilátás mellett.

A cég szakemberei a jegybanki cél feletti infláció miatt sem aggódnak, szerintük az MNB továbbra is laza maradhat. Ezzel egyidőben a Standard & Poor's pozitívra javította a kilátásunkat.

Egyszerre vizsgálta felül a magyar adósbesorolást a Fitch és az S&P, előzetesen arra lehetett számítani, hogy egyik cég sem lép, ehhez képest a kilátás javítása kisebb pozitív meglepetésként fogható fel. A cég szakemberei kiemelik az elmúlt évek erős növekedését, ami a 2018-as 5,1%-ról ugyan minimálisan lassult tavaly, de így is bőven meghaladja a BBB-országok átlagát. A növekedés fő hajtóereje a fogyasztás és a beruházások, ugyanakkor a ciklikus tényezők és az uniós források kifutása miatt idén 3,5%-ra, 2021-ben pedig 2,8%-ra lassulhatunk.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője az MTI-nek írt kommentárjában kifejtette: a magyar törlesztéskockázati felár (CDS) az év eleje óta kiemelkedően, a lengyel szint alá csökkent, ami alapján a piac már kétfokozatú felminősítést áraz. Ez fundamentálisan indokolt is, mivel az elmúlt években meredeken csökkent a hazai gazdaság külső adóssága, a nettó külső adósság már a GDP 9 százaléka alá süllyedt, a következő években pedig eltűnhet a nettó külső adósság.

Noha az államadósság GDP-arányos rátája még 60 százalék feletti, az elmúlt években gyorsan csökkent a fegyelmezett költségvetés és a kifejezetten gyors nominális GDP-növekedés hatására, 2021-re pedig akár a 60 százalékos szint alá is csökkenhet - mutatott rá. Ugyanakkor az adósság finanszírozási szerkezete látványosan javult, az államadósság devizaaránya már a tavalyi év végére 18 százalék alá csökkent, az idei év elején pedig a február végéig lejáró és visszavásárolt mintegy 3 milliárd eurónyi devizakötvény miatt bőven ez alá süllyed. Eközben a biztos finanszírozónak tekintett lakosság súlya érdemben növekedett.

Az elmúlt években a GDP növekedése számottevően meghaladta a hitelminősítők előrejelzéseit - emlékeztetett Suppan Gergely. Hozzátette: a Fitch Ratings feltehetően óvatos volt a kedvezőtlen európai növekedési kilátások és a koronavírus miatti bizonytalanságok miatt, ezért nem javított a kilátásokon, illetve a minősítésen.

blog_48.jpg

Szólj hozzá

fitch ratings standard and poors Suppan Gergely