Elárulták: erre költi a legtöbb magyar család a csok-ot


2020. feb 17. írta: Takarék

A kormány 2015-ben indította útjára a Családok Otthonteremtési Programját, mely indulása óta számos változtatáson esett át.

2019-ben útnak indították a Falusi CSOK-ot, hogy a vidéken élők ingatlanvásárlását is támogassák. A HelloVidék.hu  kíváncsi volt a CSOK-kal kapcsolatos változásokra és különbségekre, ezért megkereste a TakarékBanknál Kun Ildikó értékesítési menedzsert, hogy válaszoljon pár kérdésükre.

Kun Ildik a portálnak elmondta: A Takarék Csoport a CSOK 2015.07.01-i indulásától több mint 20 ezer családdal kötött szerződést, közel 60 MRD Ft értékben.

A CSOK igénybevételi lehetőségét a 16/2016., valamint a 17/2016. Korm. rendeletek szabályozzák. A 2019-es év egyik legnagyobb változása a júliusban bevezetett Falusi CSOK lehetősége volt. Ekkor nem csak az új lakáscélok kerültek bevezetésre, hanem a korábban csak új lakóingatlanok esetén igénybe vehető, többgyermekesek kamattámogatott kölcsöne is elérhetővé vált a használ lakás beruházások esetén. Az akkori módosítás eleme volt még pár enyhítő rendelkezés is, mint pl. hogy a 2011.12.31-ét követően igénybe vett és az újbóli igénylésig már visszafizetett támogatásokat nem kell levonni az újonnan igényelt támogatási összegből. Ekkor törölték el ugyanakkor a korábbi, használt lakások vételárára vonatkozó 35 MFt-os korlátot is. Nem sokkal ezután, még szintén júliusban adott a jogszabály lehetőséget arra is, hogy a támogatással érintett ingatlant a támogatott személy vállalkozásának székhelyeként is bejelenthesse.

shutterstock_1438471019_1_1.jpg

Szólj hozzá

TakarékBank Csok