Elérte a tolarenciasáv tetejét az infláció


2020. feb 14. írta: Takarék

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése szerint januárban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a decemberi 4,0 százalék után.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője az MTI-hez eljutatott kommentárjában leszögezi: az infláció megugrására számítani lehetett, mivel az üzemanyagárak egy évvel ezelőtti zuhanása miatt alacsony volt a bázisár, míg az idei év elején - az amerikai-iráni konfliktus miatt - magasabb áremelkedés volt. Számos termék azonban a vártnál jobban drágult, mint az élelmiszerek, a szolgáltatások, a postai díjak és a szerencsejáték.

A TakarékBank elemzője kiemelte: az inflációs nyomást jelzi, hogy a maginfláció is a toleranciasáv tetejére ért és emelkedett az adószűrt maginfláció.

Mivel az árak emelkedése szélesebb bázisú, a TakarékBank felfelé módosítja az idei inflációs előrejelzését 3,6-ról 3,9 százalékra. A forint gyengülése azonban egyre erőteljesebb felfelé mutató kockázat, aminek jegybanki kezelésére szükség lehet. Az MNB a legközelebbi ülésen már utalást tehet a közelgő szigorításra, ami először a devizaswap állomány csökkentését jelentheti, kamatemelés idén még feltehetően nem lesz - jelezte Suppan Gergely.

img_8684.jpg

Szólj hozzá

infláció KSH Suppan Gergely