Tíz év alatt másfélszeresére gyarapodott az állami vagyon


2020. feb 10. írta: Takarék

2010-hez képest 52 százalékkal, azaz mintegy 6 ezer milliárd forinttal nőtt az állami vagyon nyilvántartási értéke, amely így megközelíti a 18 ezer milliárdot - közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter pénteken az MTI-vel.

A közleményben Bártfai-Mager Andrea tudatta: 2010-ben 11 650 milliárd forint volt az állami vagyon értéke, amely 2020-ra elérte a 17 743 milliárd forintot. Összetételében 62 százalék az ingatlan, 21 százalék a társasági részesedés. A fennmaradó részt egyéb vagyonelemek - például ingóságok - egészítik ki. A 6 ezer milliárdot kitevő vagyongyarapodás ingatlanvásárlásokból és a társaságok valós gazdasági növekedéséből ered.

Az elmúlt évtized tranzakciói közül a miniszter az energiaszektorban végrehajtottakat emelte ki.

"Ezáltal egy olyan erős hátterű nemzeti szolgáltató jött létre, amely képes egy sikeres regionális stratégia megvalósítására" - írta.

A miniszter jelentősnek nevezte, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Csoport tagvállalatai összehangoltan dolgoznak a vállalkozások számára elérhető finanszírozási megoldások bővítésén.

A szövetkezeti hitelintézeti szektorban 2019-ben fejeződött be az a fúziós folyamat, amelynek eredményeként az összes meglévő takarékszövetkezet beolvadt a TakarékBank Zrt.-be, és ezzel létrejött Magyarország ötödik legnagyobb bankcsoportja - tette hozzá.

Az állami tulajdonban lévő társaságok száma megközelíti a 600-at - közölte Bártfai-Mager Andrea.

Az állami vagyon gyarapításával egyidejűleg szükségszerű megválni azon vagyonelemektől, amelyek társadalmi célokat nem szolgálnak, így tulajdonban tartásuk sem indokolt. A portfóliótisztítás céljából 2015-ben létrehozott nyilvános és átlátható online aukciós felület működtetésének köszönhetően az államnak eddig közel 60 milliárd forint bevétele származott - közölte a miniszter.

20180518uj-kormany--miniszteri-kinevezesek1.jpg

Szólj hozzá

Bártfai-Mager Andrea