Költségnyomás alatt vannak a kisbankok


2020. feb 04. írta: Takarék

Egyre kisebb a hazai közepes és kisbankok jövedelmezősége, és bár a régióban megvannak az üzleti növekedés lehetőségei, a szabályozói megfelelés éppen ezen intézményeknek okozza a legnagyobb kihívást - írja a Világgazdaság.

A mérlegadatok szerint egyre nagyobb mértékben válik el egymástól a hazai nagy- és kisbankok hatékonysága, idővel akár nagyobb konszolidációs hullámra is számíthatunk. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke számos alkalommal jelezte, hogy szerinte a magyar bankpiac méretéhez képest túl sok pénzintézet működik, holott az igényeket öt nagy univerzális bank és számos (de a jelenleginél kevesebb) niche-szereplő bőven ki tudná elégíteni.

Persze Magyarországon a takarékszövetkezeti integrációval számottevő konszolidáció zajlik (a Takarékbankba a takarékok mellett banki jogosítványokkal rendelkező intézmények is beolvadtak), és a Budapest Bank privatizációjáról kiszivárgó hírek is azt erősítik meg, hogy újabb fúzió előtt állunk – igaz, ez utóbbi nem az 1 százalék alatti szegmensben okoz majd változást.

A Deloitte szakemberei szerint az európai bankházaknak el kell gondolkodniuk azon, hogy az egyre tetemesebb költségekkel járó szabályozói megfelelés kapcsán érdemes-e közép- és hosszú távon fenntartaniuk a leánybankjaikat ott, ahol a piaci részesedésük nem éri el az 5 százalékot. Ám ez egyelőre nem égető kérdés, főleg azért nem, mert ezekben az országokban bővíthető leginkább az üzlet a GDP-arányosan felvett hitel még Csehországban is csak 30 százalék körül van, miközben Magyarországon még a 20 százalékos arány is csak cél. Emellett sok banknak továbbra is presztízsszempont, hogy több piacon legyen jelen.

blog_33.jpg

Szólj hozzá

bank MNB költségnyomás