Csökkent a bankok hazai profitja


2020. jan 31. írta: Takarék

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint a hazai pénzintézeti szektor első kilenc havi nettó eredménye konszolidáltan 560 milliárd forint volt, a 2018-as év 507 milliárdjához képest ez 10,5 százalékos növekedés.

Ugyanakkor a nem konszolidált adatok szerint a terület jövedelmezősége nemhogy nem nőtt, hanem esett: szeptember végéig csak 399 milliárd forint volt az adózott nyereség, 6,8 százalékkal kisebb, mint 2018 szeptemberében - írja a Világgazdaság. A különbség oka, hogy a konszolidált adatba beleszámítják a magyarországi pénzintézetek – döntően az OTP Bank – külföldi leányvállalatainak országhatáron kívüli teljesítményét is, míg a második adat csupán a bankok belföldi, magyarországi mutatóit tartalmazza.

Mindezekből viszont az látszik, hogy egyre jobban nyílik az olló a magyarországi bankrendszer konszolidált és Magyarországon keletkező teljesítménye között, emiatt pedig nehezebbé válik a hazai bankrendszer tényleges teljesítményének elemzése. A konszolidált nyereség 161 milliárd forinttal nagyobb a hazainál, és ehhez az OTP külföldi leánybankjai önmagukban 147,1 milliárd forinttal járultak hozzá. Ez azt jelzi, hogy a szektor jegybank által jelzett konszolidált nyereségének 26,3 százaléka képződött az OTP-leányoknál. Azt, hogy a konszolidált eredmény kimutatásának metodikája egyre kevésbé lesz képes a hazai banki teljesítmény pontos mérésére, jól jelzi, hogy a konszolidált eredménynek mindössze 71,3 százalékát teszi ki a hazai adat – egy évvel ezelőtt még 84,4 százalék volt ez az arány. A szektor 4817 milliárd forintos mérlegfőösszegének 23,7 százalékát adja az OTP külföldi teljesítménye.

blog_33.jpg

Szólj hozzá

bank profit MNB