Megtorpanás a lakáspiacon


2020. jan 03. írta: Takarék

Az átalakuló lakáspiacról kérdezte Incze Zsombort, Takarék Index projektvezetőjét az InfoRádió. "Amit most látunk a lakáspiacon, az alapvetően egy megtorpanás: az árak növekedésének dinamikája is jelentősen lecsökkent, illetve a tranzakciószámok is" - mondta Incze Zsombor.

"Budapesten szinte feleződtek az akciószámok, ezt mindenképpen egy figyelmeztető jelként értékeljük. Ugyanakkor továbbra is igaz az, hogy jó minőségű, jó lokációjú ingatlanok esetében még mindig nem idegen az, hogy alku nélkül kerüljön sor értékesítésre, tudunk példát akár licitről is. Kicsit talán azzal a hasonlattal élnék, hogy most válik el a búza az ocsútól, tehát hogy tényleg, a jó lakások azok jó áron elmennek, de nem lehet már a korábbiakhoz hasonló módon, szinte bármit bármilyen áron eladni.”

„Ahogy a mások elemzést készítettünk az idén többek között olyan témában is, hogy a befektetői kereslet az hogyan alakul. Azt gondoljuk, hogy az új állampapírnak a bevezetése, ez a szuper állampapírként is aposztrofált új értékpapír, ez jelentősen befolyásolhatta a befektetői keresletet. Hiszen egy hozambeli minimumom határozott meg a lakásbefektetők számára is és főleg Budapesten, vagy népszerűbb városokban azt látjuk, hogy már a lakáspiaci hozamszintek is ezen a környéken vannak, ez a nagyjából öt százalék körüli hozam az, amit el lehet érni. Ennek a feltornászására egy lakáspiaci befektetésnél mindig van mód, tehát mi azzal számoltunk, hogy tőkeáttételes, tehát hitelből történő lakásvásárlás esetén akár egy hat-tíz százalék is elérhető. Ugyanakkor ennek a kockázati szintje nyilván igen jelentősen magasabb, mint egy állampapír befektetés esetén.”

shutterstock_1089684782.jpg

Szólj hozzá

elemzés lakáspiac Takarékbank Takarék Index Incze Zsombor