Mit hoz a magyar gazdaságban 2020?


2020. jan 02. írta: Takarék

Emelkedő bérek, fogyasztás és megtakarítások – ezt várják erre az évre Magyarországon a szakemberek. A trendek nem változnak, ám némileg lassulhat a növekedés. A világgazdaság csak félig-meddig szabadult meg a tavalyi recessziós félelmektől, de a magyar gazdaság eddig jól vette az akadályokat - írja a Mandiner hetilap.

A TakarékBank becslései szerint a reálkereset (tehát a bér infláció feletti) növekedése tavaly összességében meghaladhatta a 7 százalékot, és idén 5,5 százaléknál is magasabb reálbér-emelkedés várható.

Hogy pontosan mekkora lesz, az az inflációtól is függ – amelyben jelenlegi tudásunk szerint alig várható változás. Az MNB legfrissebb prognózisa szerint az éves átlagos infláció a tavalyi mintegy 3,3-ről 3,5 százalékra gyorsulhat, mégpedig részben pont a gyors bérnövekedés teremtette fogyasztás miatt. Az elemzők valamivel alacsonyabb inflációra számítanak a következő években. Mindenesetre az áremelkedés a 2–4 százalékos cél középpontja közelében maradhat, és ez nem kényszeríti a jegybankot a kamatok emelésére.

shutterstock_1181066719.jpg

 

 

Szólj hozzá

gazdaság makrogazdaság Takarékbank