Brutális béremelkedés és nagy infláció várhat ránk idén


2020. jan 02. írta: Takarék

A következő évben is dinamikusan nőhet a magyar gazdaság, bár a GDP-növekedés üteme érezhetően csökken majd. Az infláció az 2019-es szinten maradhat, minimális növekedésre van kilátás, a feszes munkaerőpiac miatt azonban a munkanélküliség további mérséklődésére nincs tér. A Pénzcentrum.hu banki makroelemzőket kérdezett meg arról, hogy mit várjunk az újévben.

A következő évben 3,9 százalék lehet a gazdasági növekedés Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint, ezzel az átlagos elemzői várakozásnál magasabb növekedést prognosztizál. Suppan emellett kiemeli, hogy 2020 szökőév lesz, ráadásul négy munkanappal több lesz, ami önmagában 0,2-0,3 százalékpontot ad a gazdasági növekedési ütemhez. A magas bázis, kapacitáshiányok és a visszaeső lakásépítkezések miatt csökken a beruházások dinamikája, de növekedési pályán marad. Ömlik a külföldi tőke, még évekig tart az iroda, szálloda, raktárépítési boom. Idén még az uniós beruházások sem futnak ki, miközben folytatódnak a nagy állami beruházások is a Takarékbank vezető elemzője szerint.

Horváth András, a bank vezető elemzője hozzáteszi, 3,7 százalékról növelték meg a várakozásukat. A lefelé mutató kockázat elsősorban a világgazdasági lassulás lehet, amelyről folyamatosan ellentétes információk érkeznek, így nehéz számszerűsíteni a mértékét. A brexit és az amerikai-kínai kereskedelmi háború pozitív fejleményei ugyanakkor felfelé módosíthatják a számot szerinte, hiszen támogathatják az exportnormalizációt.

forint_1.jpg

 

Szólj hozzá

elemzés növekedés bérek makrogazdaság Takarékbank béremelkedés