Mi lesz a magyar bankokkal 2020-ban?


2019. dec 31. írta: Takarék

Az új hitelezési rekordok, a szuperállampapír, a babaváró hitel, a Növekedési Kötvényprogram és a felpörgetett digitalizáció éve volt 2019 a magyar bankszektorban. A Portfolio ezúttal is megkérte a kilenc legnagyobb hazai bankcsoport első emberét, hogy értékeljék a mögöttünk hagyott évet és adjanak előrejelzést 2020-ra.

 Vida József a TakarékBank elnök-vezérigazgatója a Portfolionak adott válaszában elmondta: Noha 2019-ben érdemben romlott a külső gazdasági környezet a mélyülő külkereskedelmi és geopolitikai feszültségek, valamint egyes régiókban megnövekedett recessziós félelmek miatt, ennek ellenére a hazai gazdaság továbbra is jól teljesít, 5% körüli GDP növekedés várható idén. Jövőre 3,7%-os növekedésre számítunk. Az ügyfél-megtakarítások és a hitelezés is dinamikusan tovább növekedett, azonban az emelkedő üzleti volumenek ellenére az alacsony kamatkörnyezetben a bankok kamateredménye továbbra is nyomott. A dinamikus hitelbővülést nem kísérte a betétállomány hasonló mértékű növekedése, de ennek ellenére a hitel-betét mutató szintje továbbra is távol van a kockázatosnak tekinthető mértéktől. Ennek ellenére az erőteljes bővülés sem volumenében, sem összetételét tekintve nem mutatja a túlfűtöttség jeleit.

Az előző évekhez hasonlóan a 2019-es év is sikeresnek tekinthető a hazai bankszektor számára, annak ellenére, hogy tovább mérséklődött a bankok tőkearányos profitja. Az év végére 12% körülire csökken a korábbi évek 15-17%-os szintjeiről az eredményráta. A Takarék Csoport számára a 2019-es év gyökeres változást hozott, ugyanis egy év leforgása alatt egyetlen univerzális bankba integráltuk a szövetkezeti hitelintézeteket, kialakítva az egységes, országos lefedettségű TakarékBankot. Az elmúlt évtizedek legjelentősebb hazai bankpiaci átalakulását vittük véghez, melyre méltán büszkék lehetünk. A Csoport üzleti teljesítménye a nagy szervezeti, informatikai és működési átalakítás, valamint a termékkonszolidáció közepette is tudott növekedni. Ez is azt támasztja alá, hogy a takarékok egyesülésében óriási hatékonysági tartalék és rendkívül komoly üzleti potenciál van. A főbb piaci szegmensekben is jól teljesítettünk, jelentősen bővült a lakossági és a vállalati hitelállományunk, a vállalati betétállományunk, valamint az ügyfeleink értékpapír-állománya. Jó eredményeket értünk el az államilag támogatott babaváró hitelek és a CSOK támogatások kihelyezésében is, minden negyedik-ötödik CSOK támogatást mi közvetítünk ki.

vida_1920x1080_1_fekvo.jpg

Szólj hozzá

bankrendszer Takarékbank Vida József