Kiugró nyereség makacsul növekvő költségek mellett a bankszektorban


2019. dec 07. írta: Takarék

Soha nem látott, 560 milliárd forintos nyereséget ért el az első három negyedévben a magyar hitelintézeti szektor az MNB közzétett adatai szerint.

A tőkearányos megtérülés azonban nem volt kiugró, 13,9% lett. A harmadik negyedév a céltartalék-képzések némi romlása ellenére jobban sikerült az előzőeknél, és 238 milliárd forintos nyereséget hozott. Jóval magasabb lehetne azonban a banki profit, ha a működési költségek nem emelkednének olyan makacsul.

A bevételek nemzetközi összehasonlításban is szépen emelkednek. A harmadik negyedévben a teljes bevételi szint (599 milliárd forint három hónap alatt) 13%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. E mögött szinte kizárólag az üzleti aktivitás és a volumenek további növekedése áll, hiszen a marzsok továbbra is nyomottak. A bankszektor mintha nem hallaná meg a Magyar Nemzeti Bank javaslatát a költséghatékonyság javítására költségoldalon is: a működési költségek makacsul nőnek, a harmadik negyedévben  12%-kal múlták felül az egy évvel korábbit, az év eddig eltelt részében pedig 8%-os volt a növekedés.

blog_85.jpg

Szólj hozzá

növekedés bankszektor