A negyedik negyedévet is lendületesen indította a magyar ipar


2019. dec 07. írta: Takarék

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt első becslése szerint októberben az ipari termelés volumene 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 6,4 százalékkal emelkedett.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzőjének véleménye szerint  részben az erősebb tavalyi bázis miatt is lassult az ipari termelés növekedése októberben az előző havi kirobbanó 11,1 százalékról. A magyar ipar teljesítménye lényegesen felülmúlja, így teljesen elvált a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrától (a német ipari termelés októberben csökkent). A feldolgozóipari kapacitások további növekedését biztosítja a beruházások érdemi növekedése, valamint a soha nem látott mértékű működőtőke beáramlás. A feldolgozóipar kedvező kilátásait tükrözik a továbbra is magas bizalmi indexek. Ezzel szemben a meredeken csökkenő európai konjunktúra, a globális és a kínai gazdasági növekedés lassulása, valamint a Brexit körüli bizonytalanság jelentős kockázatokat jelenthet.

Idén az ipari termelés kissé 6 százalék feletti növekedését várják a TakarékBank elemzői az ipari kibocsátásban a tavalyi 3,5 százalék után, míg jövőre 4,8 százalékra mérséklődhet a növekedés üteme.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője az InfoRádiónak elmondta: nagyjából a várakozásoknak megfelelő az előző havi kiugró teljesítmény után valamelyest visszaesett az ipari termelés növekedésének üteme, de a 6,1%-os növekedés még így is viszonylag kedvezőnek tűnik, hiszen hogyha figyelembe vesszük, hogy éppen ma reggel jelent meg a német statisztika, ahol 5,3%-kal csökkent az ipari termelés, ahhoz képest a magyar ipar még továbbra is nagyon felül teljesíti a német, illetve általában véve az európai konjunktúrát. Korábban megfigyelhettük, hogy nagyon együtt hullámzott a magyar ipar a német iparral, de ez úgy tűnik, hogy az elmúlt másfél évben teljesen levált a német iparról. Többek között annak köszönhető, hogy ilyen jelentős mennyiségű új gyárat avatnak, helyeznek üzembe. Óriási a beruházási boom az iparban. Láthattuk a KSH-tól még két héttel ezelőtt, hogy a beruházásokat illetően csak a feldolgozó iparban az első háromnegyed évben megközelítőleg harminc százalékkal nőttek a beruházások, ami olyan növekedési ütem, hogy amennyiben ezek a kapacitások üzembe helyezésére sor kerül, abban az esetben újabb és újabb hullámszerű lökést adhat majd az ipari termelésnek a következő időszakban is. Gyűjtésünk alapján megközelíti az 1700 milliárd forintot az idei működőtőke-beruházási döntéseknek a volumene, amire soha nem volt példa Magyarországon. Tehát úgy tűnik, hogy ömlik a működő tőke az országba, és ezek mind-mind segítséget adnak ahhoz, hogy a magyar ipar ne kerüljön recesszióba, szemben a német iparral.

img_8650.jpg

Szólj hozzá

növekedés KSH Suppan Gergely