Tovább bővültek a beruházások


2019. nov 29. írta: Takarék

A harmadik negyedévében 14,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene a tavalyi év azonos időszakának magas (21,6 százalékos) bázisadatát alapul véve - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője a friss statisztika kapcsán arra mutatott rá, hogy 2010-hez képest mostanra majdnem megduplázódtak a beruházások, a 2015. évi átlaghoz viszonyítva pedig 57,3 százalékkal bővültek. „Kifejezetten kedvező, hogy Magyarországon a feldolgozóipar szárnyal, szemben a globálisan megfigyelhető csökkenéssel” – mutatott rá. Összességében úgy értékelt, hogy idén folytatódhat a két számjegyű növekedés, amit alátámaszt az építőipari szerződésállomány és a folyamatban levő beruházások értéke is. A lakás- és irodaátadási hullám mellett az uniós támogatású és tisztán állami finanszírozású tervek (Liget, Egészséges Budapest program, Paks) önmagukban is évente több százmilliárd forintos növekedést eredményezhetnek. Jelezte, hogy mivel a Brüsszelbe kiküldött teljesítésalapú számlák a mostani ciklus 43 százalékánál tartanak, az uniós beruházások túlnyomó része a következő években valósulhat meg. Ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a még robusztusabb bővülést a kapacitás- és a munkaerőhiány fékezi. „Mindezek hatására idén a tavalyit megközelítő 17 százalékos pluszra számítunk, a kimagasló bázis miatt viszont a következő években mérséklődhet a növekedés üteme” – mondta Suppan Gergely.

Suppan Gergely, TakarékBank vezető elemzője az InfoRádiónak elmondta: A számításoknak pontosan megfelelt a 14,8%-os növekedés, mi egy picikét lassabbat számoltunk, 14,5%. Így, hogyha az első három negyedévet nézzük, akkor is 18%-kal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti első három negyedévben mért adat. 

img_8684.jpg

Szólj hozzá

beruházások Suppan Gergely