Óriási mozgástér a költségvetésben


2019. okt 31. írta: Takarék

Többször is volt olyan hónap 1999 óta, amikor a központi költségvetés többletet mutatott fel, miközben éves szinten mind a központi költségvetés, mind az államháztartás egésze éveken keresztül tetemes hiányt halmozott fel - írja a Világgazdaságban Suppan Gergely a Takarékbank vezető elemzője.

A kormányzati szektor 1999-ben még 5,2 százalékos hiánnyal zárta az évet, azonban a következő évben sikerült teljesíteni a 3 százalékos deficitet. Az ezt követő tizenegy évben az államháztartás hiánya jócskán eltávolodott a maastrichti kritériumként ismert 3 százaléktól, legközelebb 2012-ben került a deficit 3 százalék alá, amit azóta folyamatosan teljesít. Ennek megfelelően amint beléptünk az unióba, azonnal elindult hazánk ellen a túlzottdeficit-eljárás, ami 2013-ban szűnt meg.

Az utóbbi években a fegyelmezett kiadási oldal mellett a robusztus növekedés által generált adóbevételek, valamint az adóbeszedés hatékonyságát jelentősen növelő intézkedések – online pénztárgépek, EKÁER, online számlázási kötelezettség – kifehérítő hatásai stabilizálták a GDP 3 százaléka alatti költségvetési hiányt. Mindez amellett teljesült, hogy a kormány évről évre kisebb adócsökkentéseket jelentett be, például több termék esetében célzott áfacsökkentés, a 2016-os hatéves bérmegállapodás keretében a szocho fokozatos csökkentése, a családtámogatások kiterjesztése, a társasági adó csökkentése, a kkv-szektor kedvezőbb adózási feltételei valósultak meg.

img_8574.jpg

Szólj hozzá

elemzés költségvetés Takarékbank