A várakozásokat is felülmúlta a keresetek növekedése


2019. okt 31. írta: Takarék

Augusztusban a bruttó átlagkereset - a várakozásokat meghaladva - 11,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és 358 ezer 900 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 238 ezer 700, a kedvezményeket is figyelembe véve 246 ezer forintot tett ki - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Horváth András, a TakarékBank vezető elemzője szerint az idén 7 százalékkal, jövőre pedig 5,5 százalékkal nőhetnek a reálbérek, így 2013 és 2020 között 61 százalékkal emelkedhet a reálkereset. A magyarországi keresetek azonban így is jelentősen lemaradtak az uniós bérversenyben, így bőven van terük az emeléseknek. A szakértő hangsúlyozta, hogy a munkaerőhiány miatt a cégek még a gyengén teljesítő dolgozókat sem küldik el, ami meg is látszik a termékeken és a szolgáltatásokon.

Ez a termelékenység növekedéséhez vezethet, mivel az a vállalatok érdeke, hogy automatizálással váltsák ki a gyengén teljesítő vagy hiányzó munkaerőt. Horváth András leszögezte: hosszú távon azok a vállalkozások maradhatnak életben, amelyek kellő figyelmet fordítanak a termelékenység javítására, ezzel hozzájárulva a magyar gazdaság versenyképességének javulásához.

forint.jpg

Szólj hozzá

keresetek KSH Takarékbank