Nő az igényelt hitelek összege


2019. okt 25. írta: Takarék

Az igényelt hitelek összege ismét növekszik, általában eléri a kétmillió forintot. A vállalt futamidő – függetlenül a hitel nagyságától – jellemzően öt év. Emelkedik a hitelláz, amit több megfontolás is csillapíthat, írja a Szabad Föld.

A Takarékbanknál a személyi kölcsönök átlagos összege jelenleg 1,35 millió forint. A futamidő 500 ezer forintig 48-ról 36 hónapra csökkent, míg egymillió felett 60 hónap (szemben a korábbi 72-vel).

Hitelfelvétel előtt alaposan ki kell számolnunk, hogy mennyi a mozgósítható megtakarításunk, mekkora a havi bevételünk, milyen összegre van szükségünk. Ha tévedünk, később újabb, magasabb kamatozású kölcsönre is szorulhatunk. Hogy mennyi hitelt vehetünk fel, azt – a havi adósságszolgálat (jelenlegi hiteleink) és igazolt havi nettó (levonások utáni) jövedelmünk alapján – a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) segít kiszámolni. Ez az ügyfelek rendszeres jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket.

forint_1.jpg

Szólj hozzá

hitel személyi kölcsön személyi hitel hitelezés hitelbírálat Takarékbank