Továbbra is laza, támogató monetáris politikára lehet számítani


2019. okt 24. írta: Takarék

Nem változtatott a 0,9 százalékos alapkamaton és a kamatfolyosón a Monetáris Tanács, a döntés megfelel az elemzők várakozásának.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője rámutatott: jövőre nem várható szigorítás, egyrészt a vezető jegybankok várható lazításai miatt, másrészt mert az infláció várhatóan a jövő év második felében is elmarad majd a 3 százalékos céltól, legközelebb 2021-ben folytatódhatnak a normalizációs lépések. Véleménye szerint az alapkamat emelésére 2021 negyedik negyedéve előtt nem lehet számítani, de nem kizárt, hogy erre még később kerül sor.

Suppan Gergely jelezte: a forint közelmúltbeli gyengülése némi felfelé mutató kockázatot jelent az inflációra nézve, így a monetáris kondíciók lazítására nem lát jelentős mozgásteret. Kiemelte: a hazai gazdaságot jellemző szignifikáns megtakarítási többlet, a következő években az uniós forráslehívások következtében jelentős többletbe kerülő költségvetési pénzforgalmi egyenleg, valamint a nemzetközi hozamkörnyezet miatt nem valószínű, hogy a piaci hozamok számottevően emelkednének, így a Bubor kamatlábak, valamint a rövid állampapír hozamok tartósan alacsony szinten, a kamatfolyosó aljára tapadhatnak.

alapkamat_inflacio_abra.jpg

Szólj hozzá

elemzés alapkamat monetáris tanács Takarékbank Suppan Gergely