Néhány nap, és lezárul az azonosítási időszak


2019. okt 24. írta: Takarék

A pénzintézeteknek október 21. után zárolniuk kell azoknak a számláit, akik nem tettek eleget a kötelezettségüknek - írja a Világgazdaság.

A lakossági számlák mintegy 10 százalékát nem azonosították a tulajdonosaik, de sok lehet az elhagyott, alvó számla is. Az azonosítatlan embereknek gondot okozhat, hogy – ha az utolsó pillanatban nem halasztják el legalább néhány nappal a határidőt – a soron következő hosszú hétvégén három napig nem tudnak majd a pénzükhöz jutni.

A lakossági számlák 10 százalékát nem azonosították a tulajdonosaik, de sok lehet az elhagyott, alvó számla is. Az azonosítást elmulasztóknak gondot okozhat, hogy – ha nem halasztják el legalább néhány nappal az október 31-i határidőt – a soron következő hosszú hétvégén három napig nem tudnak majd a pénzükhöz jutni, a pénzintézeteknek ugyanis zárolniuk kell az azonosítatlan számlákat. A Takarék Csoport érintett ügyfelei ráadásul szerdáig nem tudják pótlólag sem azonosítani magukat, hiszen a fúzió utolsó állomásaként ötnapos szünetet tart a pénzintézet.

Különösen érzékenyen érintheti a mostani helyzet a még nem azonosított takarékszövetkezeti ügyfeleket, hiszen épp október 31-én valósul meg a teljes Takarék Csoport integrációja, és jön létre Magyarország legnagyobb fiókhálózattal rendelkező új kereskedelmi bankja. A fúzió kapcsán a TakarékBank és a szövetkezeti fiókok még hétfőn és kedden is zárva tartanak az október 31-i zárás után, az ügyfelek csak a bankkártyájukkal tudnak majd tranzakciókat végrehajtani.

Mivel a nem azonosított számlákhoz tartozó bankkártyákat a törvény szerint a banknak zárolnia kell jövő csütörtökön éjfélkor, így a pótlólagos azonosításig, szerda reggelig ezek a volt szövetkezeti ügyfelek semmilyen módon nem tudnak majd a pénzükhöz jutni.

shutterstock_190640417.jpg

Szólj hozzá

ügyfél azonosítás Takarékbank Takarék Csoport