Augusztusban jobban nőtt az export az importnál


2019. okt 10. írta: Takarék

Augusztusban az export euróban számított értéke 2,6 százalékkal, az importé pedig 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A külkereskedelmi mérleg szerény, 37 millió euró exporttöbbletet mutatott, ez azonban 99 millió euróval meghaladja a tavaly augusztusit, amikor kivételesen 62 millió euró deficit volt. Az elmúlt 19 hónapban idén május után augusztusban másodszor fordult elő, hogy az export növekedési üteme meghaladta az importét. Ugyanakkor a nyári szabadságolások és gyárleállások évente eltérő időzítése is hatással van a kilengésekre, így az export idén júniusban 7,7 százalékkal csökkent, júliusban pedig 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője szerint az import gyorsabb növekedése továbbra is a beruházások és a fogyasztás robosztus dinamikáját tükrözik, azonban a gáztárolók feltöltése is növelte az importot, ugyanakkor az egy évvel ezelőttihez képest alacsonyabb olajárak valamelyest javíthatták a cserearányokat az energiahordozók importárának mérséklődésének köszönhetően. A kifejezetten romló európai és nemzetközi konjunktúra ellenére az export növekedése pedig a jobb kapacitás kihasználtságot, valamint új kapacitások üzembe helyezését tükrözi.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: Első ránézésre annyit látunk, hogy az export euróban számított mértéke 2,6%-kal nőtt, ami meghaladta az import növekedését, ami mindössze 1,3%-os volt. Hozzá kell tenni gyorsan, hogy ezek a növekedési adatok most nem túl impozánsak, hogy 2,6 illetve 1,3%, de ez összhangban van azzal, hogy az ipar is jelentősen lelassult augusztusban, illetve itt ebben benne van azért az is, hogy a naptárhatás is negatívan befolyásolta. Az előző hónapban elég jelentős kiviteli dinamikát láthattunk, most ez jelentősen lelassult. Ugye az látható volt, hogy júliusban egy munkanappal több volt egy évvel korábbihoz képest, ez azért felfelé torzítja úgymond a számokat, miközben augusztusban meg egy munkanappal kevesebb volt. Ez viszont némileg rontja a számokat. Igazából érdemesebb átfogóan nézni az egész évi teljesítményt és azt látjuk, hogy egész évben pedig az exportunk 3,7%-kal, az importunk pedig 5,5%-kal nőtt, tehát az év eleje óta megfigyelhető, sőt az elmúlt években is megfigyelhető volt, hogy az import dinamikája az sokkal gyorsabb, mint az exporté. E mögött pedig az a tényező áll, hogy a belső kereslet a fogyasztás, illetve a beruházások nagyon nagymértékben fellendültek, aminek jelentős import vonzata is van. Ugyanakkor az elmúlt években azért azt is hozzá kell tenni, hogy mivel itt most euróban számolunk és az olajárak azért elmozdultak a 2016-os mélypontjukhoz képest fölfelé, ezért volt egy cserearány romlás is 2017-2018 során, ami növelte az importnak a számított értékét.

blog_37.jpg

Szólj hozzá