Dr. Turi Dénest beválasztották a takarékok integrációs szervezetének igazgatóságába


2019. sze 26. írta: Takarék

Az OTSZ támogatja a takarék szektor üzleti-szervezeti megújítását

2019. szeptember 24-ei ülésén a takarékok integrációs szervezetének (SZHISZ) közgyűlése az igazgatóság tagjává választotta dr. Turi Dénest, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökét, aki 2017-ben Demján Sándort váltotta a szervezet élén. Az OTSZ elnöke szerint a szektor üzleti-szervezeti megújítása jelenti az egyetlen járható utat a takarékszövetkezeti hagyományok, a szövetkezeti tulajdonosi struktúra és a részjegyek értékének megőrzéséhez. Ezért az érdekvédelmi szervezet egyhangúlag támogatja a takarékok országos egyesülését az új univerzális kereskedelmi bankban, a Takarékbankban.

A 2010-es évek elejére a hazai takarékszövetkezeti szektor nehéz helyzetbe került. A rendszerváltás idejére mintegy 260 önálló takarék működött az országban, majd az egyesülések eredményeként számuk fokozatosan csökkenni kezdett, húsz év alatt több mint a felére esett vissza. Tőkehelyzetük megromlott, piaci működésük, versenyképességük elmaradt a korszerű kereskedelmi bankok színvonalától, tagjaik száma több mint a harmadára zsugorodott.

A szektor talpon maradásához megkerülhetetlenné vált a takarékok integrációjának megerősítése, az eltérő szabályok mellett, eltérő termékekkel és szolgáltatásokkal, különböző arculattal és informatikai rendszerekkel működő takarékok országos fúziója. Emiatt az OTSZ elnöksége támogatja a takarékok október végére tervezett országos egyesülését, amelynek nyomán az összes takarék a Takarék Csoport új univerzális kereskedelmi bankjába, a Takarékbankba olvad be.

Dr. Turi Dénes az OTSZ elnöke kijelentette: „Több évtizedes munkássága során az OTSZ mindig is az integráció erősítése mellett foglalt állást. Örömmel látjuk, hogy a Takarék Csoport megújulására az önkéntesség elvének tiszteletben tartásával kerül sor, és hogy a takarékok megértették a változások szükségességét, támogatják a közösen kidolgozott üzleti stratégia végrehajtását. A takarékszövetkezeti tagság az új rendszerben is érdemi képviseletet kap az SZHISZ-en keresztül.”

Az OTSZ elnöke, aki 2017-ben Demján Sándort váltotta az érdekvédelmi szervezet élén, elmondta: az OTSZ számára mindig is fontos volt a takarékszövetkezeti tagok, tulajdonosok érdekeinek védelme. Az elmúlt évtizedekben azonban a részjegyesek túlnyomó többsége eltávolodott a takarékok világától, tömegesen váltak közömbössé, elérhetetlenné. A változásokban való részvétel azonban most új lehetőséget kínál mindannyiuk számára: a takarékszövetkezeti tagok akkor járnak jól, ha tovább viszik a befektetésüket, akár az új Takarékbank közvetlen, akár annak közvetett tulajdonosaként. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy ez az egyetlen út a takarékszövetkezeti hagyományok és tulajdonosi struktúra, illetve a részjegyek értékének megőrzéséhez, tette hozzá a takarékok érdekvédelmi szervezetének elnöke.

turi_denes.jpg

Szólj hozzá

OTSZ SZHISZ Turi Dénes