Középtávon tizedével bővülhet a vállalati hitelezés


2019. sze 20. írta: Takarék

A magyar sikertörténetnek egyik nagyon nagy szereplője a pénz világa – kezdte előadását Szabó Levente László, a TakarékBank vezérigazgató-helyettese a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), az EY és a Figyelő közös, BÉT50 elnevezésű konferenciáján.

A vállalati szektor alapvető forrásbevonási lehetőségiről szólva elmondta, hogy „vannak jó hírek és kevésbé jó hírek”, illetve olyan „házi feladatok, amiket még fejleszteni kell”.

Sok pénz jött hazánkba ebben a ciklusban, ezeket jól használtuk föl, a források 90 százalékát már felhasználtuk – fogalmazott. Hozzátette, hogy az EU-t ebben erőteljesen megelőzzük, de Magyarország egy fejlődési szakaszban van az uniós tagállamokhoz képest.

„Itt van növekedésre tér, ezt használnunk kell” – mondta Szabó Levente László, hangsúlyozva, hogy részvényben, kötvényben jelentős potenciál van. A jelent nézve szerinte ez nem biztos, hogy jó hír, de a jövőt tekintve viszont van tér a növekedésre.

A GDP-vel párhuzamosan a hitelezés is növekszik: a 16 százalékos éves növekedésről elmondta, hogy további növekedésre van tér, de középtávon 8-10 százalék körüli hitelezés-bővülés lesz.

Azt gondoljuk, hogy a pénz ma olcsó – emelte ki a vezérigazgató-helyettes, ugyanis az elmúlt években jelentősen csökkentek a kamatszintek és a kamatmarzsok is. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a BUBOR is alacsony szinten van – ami elsősorban a jegybanknak köszönhető. A konferencia szervezésében és a BÉT50 kiadvány elkészítésében együttműködő partnerként az EY és a Figyelő szakértői, kiemelt partnerként a TakarékBank támogatták a Budapesti Értéktőzsdét.

img_8949.jpg

Szólj hozzá

vállalati hitelezés Szabó Levente BÉT50