Hiányban jók vagyunk


2019. aug 29. írta: Takarék

Miközben az államháztartás hiánya az idén is alul múlhatja a „bekalibrált”, 1,8 százalékos deficitcélt, addig az év második felében bevezetett család- és gazdaságvédelmi akciótervekre is megvan a fedezet. Rövid távon pedig hangulatkereskedés határozhatja meg a forint árfolyamát - írja a Figyelő.

A TakarékBank témával kapcsolatos elemzése szerint a központi költségvetés kiváló helyzetét a büdzsé pénzfogalmi adatai is alátámasztják. Bár az első hét hónapban 352,7 milliárd forint hiány keletkezett a központi költségvetésben, amit az okozott, hogy 2019. január–júliusban 441 milliárd forint uniós bevétel érkezett, míg az uniós kiadásokra 850,8 milliárdot fizetett ki a költségvetés a kedvezményezettek részére. Az európai uniós pénzáramlásoktól megtisztítva 57 milliárd forint többlet lett volna a költségvetésben, szinte minden adónem bővülése meghaladta az idei terveket.

Közben az államadósság – az Eximbankkal együtt számolva – tíz és fél éves mélypontra, a GDP 68,7 százalékára csökkent az egy évvel ezelőtti 74 százalékról, valamint a tavaly év végi 70,8 százalékról a fegyelmezett költségvetésnek és a kimagasló nominális GDP-növekedésnek köszönhetően.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője úgy tartja, hogy az idei év végére 67, jövőre 63,2 százalék közelébe csökkenhet az államadósság rátája, 2021 után pedig 60 százalék alá mérséklődhet.

img_8684.jpg

Szólj hozzá

államháztartási hiány Suppan Gergely