Lassabb ütemben, de folytatódik a gazdasági bővülés


2019. aug 14. írta: Takarék

Lassabb ütemben, de folytatódik a gazdasági bővülés. A TakarékBank vezető elemzője szerint a növekedés csökkenését az exporton keresztül a német gazdaság gyengélkedése okozza, de az sem elhanyagolható, hogy az előző év magas bázisértékeit nehéz túlszárnyalni.

Suppan Gergely úgy számol, hogy a növekedés 4,4% körül alakul az év végére - nyilatkozta a Karc FM Déli News című műsorának.

Mindenképpen impozáns a magyar növekedés, még akkor is, hogyha kicsit lassabb, mint a tavalyi növekedés, mint ahogy a többi kelet-európai országnál is látható a dübörgés. Például Lengyelországban kifejezetten impozáns számok vannak, de Romániában és más kelet-európai országokban is nagyon erős a növekedés, többek között például az uniós forrásbeáramlásoknak köszönhető, többek között a munkaerőhiánynak, ami miatt bérrobbanás van minden országban, különösen Romániában, de Lengyelországtól a Baltikumon keresztül a balkáni országokig mindenhol két számjegyű bérnövekedéseket lehet látni, tehát az összes környező országban is ez jellemző. És emiatt a fogyasztás kifejezetten erős, a beruházások nagyon erősek, tehát összességében inkább a belső kereset, ami húzza ezeket a gazdaságokat, miközben például Romániában már nagyon aggasztó jelek is vannak a külső egyensúly elszállása miatt. Tehát összeségében az látszik, hogy a belső kereslet nagyon erős, de a külső keresletet már némileg rontja vagy beárnyékolja az európai dekonjunktúra.

img_8684.jpg

Szólj hozzá

gazdaság bővülés Suppan Gergely