Egyszerűsíthetik az adórendszert


2019. aug 08. írta: Takarék

Adócsökkentések és az 55 adónem számának húsz alá csökkentése is szerepelhet a jövőre érkező második és harmadik gazdaságvédelmi akciótervben.

A Világgazdaság kérdésére Horváth András, a TakarékBank elemzője több olyan intézkedési területet felsorolt, amelyek lökést adhatnak a gazdaságnak. A személyi jövedelemadó kulcsának 9 százalékra csökkentése például kiemelkedően erős gazdaságélénkítő hatással járna, középtávon akár több százalékpontos növekedési többletet is eredményezhetne a fogyasztás élénkítésén keresztül, míg az adó-ék csökkenése által a versenyképességet is javítaná. A költségvetési tartalékok szintje alapján erre a lépésre a kormány már tudatosan készül.

A társasági adó megszüntetése sem elképzelhetetlen. Ez együtt járna az osztalékadó jelentős emelésével, és arra ösztönözné a cégeket, hogy a bevételeiket nagyobb arányban költsék beruházásra és béremelésre. A fiskális élénkítés alapvetően adócsökkentésen keresztül képzelhető el, de figyelni kell az adósságráta folyamatos csökkenésére is. Horváth András megemlítette, hogy a mostani 55 adónem helyett kevesebb mint 20 lenne, és emlékeztetett, hogy az idén ötöt már kivezettek. Az üzleti környezet általános javítása kapcsán szóba jöhet a csődeljárások és a cégalapítások egyszerűsítése, ami a nemzetközi versenyképességi rangsorokban is előrelépést jelentene. Az inaktívak munkába vonása 4 százalékponttal növelné a foglalkoztatást, ez pedig a gazdaságnak is lökést adhatna.

forint.jpg

Szólj hozzá

kormány áfa adócsomag makrogazdaság TakarékBank