Ha nincs ösztönzés, marad a sárga csekk


2019. aug 05. írta: Takarék

Az elmúlt fél évben 24 százalékkal több számlát rendeztek az ügyfelek Díjneten, mint egy éve – nyilatkozta a Világgazdaságnak Garamszegi Tamás vezérigazgató.

„A 70 százalékos uniós átlagtól jelentős lemaradásban vagyunk. Pontos statisztika nincs, de a Díjneten elérhető szolgáltatók között a legmagasabb arány 30 százalék körüli. Lehetnek persze az országban olyan nagy, például távközlési szolgáltatók, amelyek különféle ösztönzőkkel elérik, hogy az ügyfeleik online intézzék a befizetést. Náluk magasabb lehet az arány.

Magyarországon még nagyon jelentős a készpénz aránya, ami nagy károkat okoz a nemzetgazdaságnak. A lakosság 21 százaléka készpénzben kapja meg a fizetését, de gyakran azok is felveszik a fizetésüket egy összegben, akik bankszámlára kapják. A hazai fizetések 80 százaléka készpénzben történik az MNB szerint, ami évente együtt 400-450 milliárd forintos kárt okoz a költségvetésnek. Ennek az is az oka, hogy sok szolgáltató nem ad lehetőséget elektronikus fizetésre, és hiányoznak az állami ösztönzők is. Szükség lenne folyamatos edukációra is, és a szolgáltatóknak is ösztönözniük kellene az elektronikus fizetést, hiszen ez sokkal olcsóbb számukra is.”

https://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/ha-nincs-osztonzes-marad-a-sarga-csekk-2-1671232/

(Fotó: Világgazdaság)

Szólj hozzá