Elmaradt a várttól a kiskereskedelem májusi bővülése


2019. júl 05. írta: Takarék

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,0 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 2,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2019 első öt hónapjában a forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,8 százalékkal bővült.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője úgy véli, a vártnál alacsonyabb májusi forgalombővülés ellenére folytatódhat idén a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése, azonban ennek mértéke 5,5 százalékra lassulhat a tavalyi 6,5 százalék után.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. Az újautó-regisztrációk pedig az első hat hónapban 5,4 százalékkal emelkedtek. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti - fejtette ki.

suppangergely-807x510.jpg

Szólj hozzá

kiskereskedelmi forgalom bővülés Suppan Gergely